Бежанската вълна обсъдиха външните министри на ЕС

Снимка: МВнР

Сред акцентите в дневния ред на заседанието бяха отношенията на Съюза с арабските държави

Министърът на външните работи Светлан Стоев днес взе участие в редовното октомврийско заседание на Съвета „Външни работи“, което се състоя в Люксембург. Първите дипломати на държавите членки на ЕС обсъдиха отношенията със страните от Залива, Източното партньорство, ситуацията в Етиопия, Тунис, Никарагуа, Афганистан, Западните Балкани, както и в други горещи точки и климатичната дипломация.

Сред акцентите в дневния ред на заседанието бяха отношенията на Съюза с арабските държави от Съвета за сътрудничество в Залива. Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел представи резултатите от посещенията си в Катар, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия, които той оцени като позитивни и успешни.

„България подкрепя задълбочаването на сътрудничеството и диалога с държавите от този регион. Възстановяването на редовните министерски срещи във формат ЕС- Съвет за сътрудничество в Залива ще допринесе за подобряване на икономическите отношения и за реализиране на общи интереси в редица други сфери“, изтъкна в своето изказване българският външен министър.

Съветът обсъди отношенията с Източното партньорство и страните от инициативата, включително Срещата на върха на Източното партньорство през декември 2021 г., предхождана от министерска среща през ноември. „Подкрепяме приоритетите за сътрудничество с нашите източни партньори, както и Икономическия инвестиционен план. Успехът на срещата на върха през декември зависи от приемането на амбициозна съвместна декларация с ясна стратегическа визия за бъдещето на Източното партньорство “, заяви министър Стоев в рамките на дискусията. Министрите взеха решение мястото на Беларус в предстоящите форуми да остане празно във връзка с продължаващите репресии и враждебни действия на режима  в Минск.

Жозеп Борел информира министрите за последните развития в региона на Западните Балкани с фокус върху ситуацията в Северно Косово и Босна и Херцеговина.

„Новите сблъсъци между полицията и сръбското население в Косовска Митровица още веднъж показва изключително напрегнатата ситуация в региона. Нашите послания към страните трябва да бъдат балансирани и да отчитат всички възможни последици. Всяко едно насилие, независимо от коя страна е, е напълно неприемливо и трябва да бъде осъдено“, заяви Светлан Стоев.

В рамките на заседанието европейските първи дипломати обсъдиха последните развития в Афганистан и усилията на ЕС за лансиране на Регионална политическа платформа за съседните на Афганистан страни.

По време на работния обяд министрите разгледаха актуалната ситуация в Етиопия и Никарагуа. В централноамериканската държава положението продължава да се влошава. В навечерието на изборите в началото на ноември 2021 г. правителството в Манагуа извършва действия в грубо нарушение на основни принципи на правовия ред и демокрацията. Изключително тревожна остава ситуацията в Етиопия. Необходими са спешни мерки за подобряване на хуманитарната ситуация и спиране на насилието. Единодушно бяха осъдени действията на властите в Адис Абеба, които изгониха от страната седем служители на ООН. Опасността е изключително сериозна, включително за съседните държави.

Съветът обсъди ситуацията в Тунис, Либия, Мали и действията на Турция в Кипър.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK