Радев: Достигането на първия български кораб до Антарктида е историческо събитие

Снимки: Президентство

Държавният глава участва в церемонията по посрещането на военния научноизследователски кораб „Св. Св. Кирил и Методий“

За първи път български научноизследователски кораб достига до Ледения континент и това е историческо събитие за Военноморските ни сили, за науката и прогреса на човечеството, с което всички българи можем да се гордеем. Това заяви президентът Румен Радев по време на официалната церемония по посрещането на военния научноизследователски кораб „Св. Св. Кирил и Методий“ от състава на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ след неговата първа експедиция до Антарктида.

Тържественото събитие, което се проведе на Морска гара – Варна, ознаменува завръщането на първия български военен научноизследователски кораб след успешно приключената 31-а антарктическа експедиция на родните полярници до българската изследователска база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън, Южни Шетландски острови, съобщават от президентството.

„В продължение на десетилетия българските учени и изследователи с много професионализъм и всеотдайност позиционираха страната ни на Белия континент и на световната карта на научните достижения“, посочи президентът, като добави, че през годините много често изследователският устрем беше възпрепятстван от ограничените логистични възможности на страната ни. „Днес България прави решителна крачка в утвърждаването ни като морска държава с амбиции и способности за участие в научноизследователски мисии и експедиции не само на Антарктида, но и в морските пространства и в световните океани“, заяви държавният глава.

Президентът изказа признателност за градивното партньорство, довело до придобиването, възстановяването и модернизацията на научноизследователския кораб. През 2021 г. Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ заедно с Българския антарктически институт и Софийския университет „Св. Климент Охридски“ придобиват научноизследователски кораб, чиято главна цел е  да осигури транспорта за българските полярни мисии до Антарктида и да участва в научноизследователските дейности от Националната програма за полярни изследвания. След учредяване на консорциум между трите институции и фактическото придобиване на кораба, той влиза в състава на ВВМУ. „Вашата кауза откри нови, немислими до момента, възможности пред страната ни в областта на научните изследвания“, подчерта държавният глава.

Президентът поздрави командира на кораба кап. II р. Николай Данаилов за успешната мисия и проявения висок професионализъм от екипажа. Държавният глава се обърна и към ръководителя на експедицията проф. Христо Пимпирев за отдадеността му на полярното дело и приноса му за успеха на мисията, която разкрива нови възможности пред страната ни. Президентът отбеляза и ролята на Българската телеграфна агенция и другите български медии, допринесли за това повече хора да бъдат съпричастни с историческия за България успех.

Държавният глава връчи Почетния знак на президента на екипажа на научноизследователския кораб и на 31-ата Национална антарктическа експедиция, а нейният ръководител проф. Христо Пимпирев изрази признателност за подкрепата на президента, който на церемония в Гербовата зала на президентската институция през месец ноември миналата година връчи националния флаг на 31-ата българска полярна експедиция. „Когато президентът ни връчи националния флаг, ние се почувствахме национално отговорни, той ни даде морална сила да изпълним успешно нашата историческа мисия“, посочи проф. Пимпирев.

По-късно президентът участва в откриването на „Център за въздушно и космическо наблюдение“ във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна, където посети и Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона и Центъра за компетентност  КВАЗАР. В рамките на посещението си във висшето училище държавният глава проведе и среща с курсанти, обучаващи се там.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK