КНСБ: Минималната заплата трябва да стане 800 лв. през октомври

Снимка: Infomreja.bg

Той обясни, че без актуализация на бюджета няма как да се справим

"Смятаме, че инфлацията ще стигне 20%. Минималната заплата трябва да е 800 лв., добре е да стане октомври". Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров в предаването „Тази сутрин". 

Той обясни, че без актуализация на бюджета няма как да се справим.

"Това правителство трябва да подготви Бюджет 2023. Частният сектор увеличи заплатите с 12% вече. До края на годината трябва да се достигне до 20-процентово увеличение на заплатите и в частния, и в държавния сектор, за да може да се догони инфлацията", уточни Димитров.   

По думите му дървата са скочили със 70% за година.

"Експертите препоръчват да се върнем към "Газпром" до края на договора ни"

"Очевидно е, че проблемът с доставките на газ е централен към момента и това е едно от ключовите приоритети на служебния кабинет. Вече някои предприятия започват да спират заради природния газ", каза Димитров.

Според него увеличението, което „Булгаргаз“ предлага от 60%  за август вероятно ще се утвърди от КЕВР.

Той подчерта, че ще трябва да се използва по-малко газ с 15%, нещо което иска и Европейският съюз.

"Аз не мога да кажа дали можем да се върнем към „Газпром“. Експертите обаче препоръчват да се върнем към „Газпром“ докато не се изпълни договора си. Трябва да се намери алтернатива", добави Димитров.

По думите му компенсаторните механизми трябва да се разгледат до края на годината. „Системата за енергийните помощи не е гарантирана до края на годината. Държавните дружества при тези цени на енергията генерират печалби около 450 млн. лева на месец. Плащанията към небитовите потребители е към 650 млн. лева, имаме около 250 млн. лева, които липсват“, каза Димитров.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK