Наказания за ученици, спипани с дрога в Кюстендил и Дупница

Снимка: Infomreja.bg

Единият е с условна присъда, а другият с пробация

Районен съд – Кюстендил, одобри споразумение и групира наказанията по две дела, като наложи условно наказание „лишаване от свобода“ за срок от 4 месеца, на 18-годишен ученик, който се призна за виновен в държане на високорискови наркотични вещества -  амфетамин и марихуана. Съдът отлага изпълнението на наказанието за изпитателен срок от 3 години.

Подсъдимият се призна за виновен в това, че на 24.10.2020 г., в гр. Кюстендил, макар и непълнолетен, но разбирайки свойството и значението на извършеното деяние и можейки да ръководи постъпките си, без надлежно разрешително е държал в себе си високорискови наркотични вещества – 19 броя станиолови сгъвки / увити в лицева маска / - амфетамин, на стойност 245, 10 лв. За това престъпление, съдът одобри споразумение, постигнато между прокуратурата и защитата на подсъдимия и му наложи наказание „Пробация“, със срок на пробационните мерки – 6 месеца.

Подсъдимият се е признал за виновен на 09.12.2021 г., по друго дело в Районен съд – Кюстендил, за това че на 12.11.2021 г., в обитаван от него апартамент в гр. Кюстендил е държал високорискови наркотични вещества – 11, 19 грама марихуана, на стойност 67, 14 лв. Съдът е одобрил споразумение и му е наложил наказание „лишаване от свобода“ за срок от 4 месеца, изпълнението на което се отлага за изпитателен срок от 3 години.

Деянието по посочените дела са извършени преди да има влязла в сила присъда, по което и да е от тях. Това налага определянето на общо наказание по същите, а именно – най- тежкото, като такова се явява условното наказание „лишаване от свобода“ за срок от 4 месеца. Това определение подлежи на жалба и протест пред Окръжен съд – Кюстендил.

Районен съд – Дупница, под председателството на съдия Страхил Гошев  одобри споразумение и наложи наказание „пробация“ за срок от 6 месеца на подсъдим - ученик от Дупница, който се призна за виновен в държане на високорискови наркотични вещества – коноп / марихуана /.

17- годишният младеж, който е неосъждан, се признава за виновен в това, че на 03.11.2021г., в гр.Дупница, в обитаваната от него къща, без надлежно разрешително държи високорискови наркотични вещества, а именно суха листна маса- коноп /марихуана/ с общо тегло – 30, 7 грама, на обща стойност 184.20 лв., в нарушение на установените в Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите правила, като макар и непълнолетен е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си.

За това престъпление, подсъдимият ще изтърпи наказание „Пробация” – „Задължителна регистрация по настоящ адрес” с периодичност - два пъти седмично, за срок от 6 месеца и „задължителни срещи с пробационен служител”, за срок от 6 месеца. Подсъдимият ще плати и разноските по делото.

Определението на РС – Дупница, е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za