БСП сигнализира прокуратурата за неправомерно изразходване на средства от министър Лазаров

Снимка: БСП

Имот, който е продаван по обява за 168 000 евро, се купува от държавата за 529 600 лева

„Политиката на БСП категорично включва безпощадна и безкомпромисна борба с корупцията. Това ни накара веднага щом разбрахме за потенциални неправомерни действия, които навяват за измама и корупция, да информираме прокуратурата.“ Това заяви народният представител от “БСП за България“ Георги Гьоков на пресконференция в Народното събрание. И допълни: „Всеки гражданин, който е разбрал или е станал свидетел за извършване на измама, престъпление, нередност, дори и да не е пострадал, е длъжен да подаде сигнал.“

Сигналът от народните представители от “БСП за България“ е относно действия на служебния социален министър Лазар Лазаров по реализиране на инвестиции и изразходване на средства по Плана за възстановяване и устойчивост на България в частта “Социално включване“. Внесен е в прокуратурата на 25 януари и съдържа факти за потенциално незаконосъобразно и неправомерно разходване на публичен ресурс, в случая на европейски средства.

По думите на социалиста този компонент цели насърчаване на социалното включване на уязвимите групи и повишаване на качеството и разширяване на предоставяните социални услуги. За постигане на целта е приет Проект „Развитие на социалната икономика“ на обща стойност от близо 27 милиона.

„За да се развива и подобрява регионалния подход на социалната политика, се създават регионални центрове. Това включва определянето на местата на тези фокус-точки, тяхното обследване и идентифицирането на проблемите, заинтересованите страни и социалната среда“, обясни Гьоков и допълни, че в това подробно описание не фигурира задължение МТСП да закупува имотите, в които ще разположи фокус-точките. „Това не е необходимо, ако министерството или държавата разполагат с помещения тяхна собственост или могат да уговорят ползването на такива с местната власт“, каза още той.

Според Гьоков, в противовес с всичко това, 2 170 300 лева от средствата за този проект са дадени за закупуване на имоти в Пловдив, Бургас и Габрово. Това е станало с решение на служебното правителство на 15.12.2022 г.

На база изнесената информация депутатът от левицата постави следния въпрос: „Какво налага закупуването на помещения, при условие че има подходящи и свободни помещения държавна собственост в голяма част от градовете на България? Отговорът е един – при държавните имоти няма комисионни“, обясни социалистът.

Гьоков обърна внимание и на начина, по който държавата купува избраните от нея имоти: „Няма методика, по която се определя реалната справедлива пазарна цена. Няма процедура, по която се оценяват и класират кандидатите, няма обявен орган, извършващ оценка на подадените оферти. Няма образец на протокол за извършените действия и взети решения на решаващия орган.“

По думите на социалиста липсва и яснота как са определени градовете, в които ще се изграждат регионалните центрове, както и как са определени печелившите оферти. „Подалите оферти по обявата на МТСП дори не са уведомени по никакъв начин за резултатите“, допълва той.

Народният представител даде и конкретен пример, който провокира съмнение за измама и корупция: „Закупеният имот в Габрово за 529 600 лева дълго време се е продавал от собственика, чрез местна агенция за недвижими имоти, за 168 000 евро. Като в деня на решението на Министерски съвет цената в сайта на агенцията е променена в съответствие с цената, определена в него.“

Заради всичко това левицата подава сигнал до главния прокурор. „За да бъдат установени предприетите от министъра действия. Да бъде преценено дали и как е отчетен и защитен общественият интерес, защитени ли са интересите на българската държава и на Европейския съюз, има ли допуснати нарушения на законови и подзаконови нормативни актове и допуснати ли са корупционни практики при реализиране на този проект“, заключи Георги Гьоков.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK