Правосъдният министър проведе видеоконферентен разговор с еврокомисаря Дидие Рейндерс

Снимка: Министерство на правосъдието

Рейндерс изрази задоволство от доброто сътрудничество на Европейската комисия с настоящото българско правителство

Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов проведе видеоконферентен разговор с еврокомисаря по правосъдие Дидие Рейндерс в четвъртък вечерта. Двамата обсъдиха редица актуални въпроси в правната сфера.

Рейндерс изрази задоволство от доброто сътрудничество на Европейската комисия с настоящото българско правителство. Той приветства включването на темата за електронното правосъдие в Националния план за възстановяване и устойчивост, който настоящият кабинет довършва, както и настоя за по-голяма свързаност на българските регистри с европейските. Комисар Рейндерс открои нуждата от ускоряване на обмена на информация между българските системи за съдимост и Европейската информационна система на регистрите за съдимост.

Еврокомисарят реагира положително на предоставената информация относно организирания от министерството дебат за новата съдебна карта у нас. Той предложи тя да се изготви в сътрудничество с Венецианската комисия. Дидие Рейндерс приветства позицията на министър Стоилов, че окончателното приемане на новата съдебна карта трябва да се случи след конституирането на новото Народно събрание. Министър Стоилов отбеляза, че темата е от голямо обществено значение, защото сегашният модел на реформа предвижда закриването на над 50 районни съдилища в страната.

Министърът повдигна въпроса за необходимостта от публичен анализ на специализираното правосъдие у нас. Проф. Стоилов информира еврокомисаря, че е поискал данни за работата на тези институции и част от тях вече са ги предоставили и те ще бъдат анализирани в правосъдното ведомство.

Двамата обсъдиха и резултатите от преминалото посещение на главния прокурор на Европейския съюз Лаура Кьовеши. Министър Стоилов потвърди, че след визитата й в София Висшият съдебен съвет е открил процедурата по избор на 6 делегирани прокурори.

Еврокомисар Рейндерс подкрепи идеята на проф. Стоилов за започване на широка дискусия за общоевропейски механизъм за борба с корупцията във връзка с чужди юридически актове по отношение на лица, свързани с пране на пари, организирана престъпност и корупция.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK