Тиери Бретон: България има добър потенциал да увеличи значително производството на боеприпаси за Украйна

Снимка: Труд

Eврокомисарят за вътрешния пазар каза това пред изданието "Политико"

България може да увеличи производството на боеприпаси за снабдяване на Украйна, каза еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон за изданието "Политико".

"България има добър потенциал да увеличи значително производството в срок, който може да отговаря на това, което търсим", отбеляза Бретон.

Еврокомисарят каза, че сега е необходимо да се намерят заводи, които са готови бързо да увеличат производството, да бъдат определени техните потребности и мощности, както и потенциалните проблеми във веригите за доставки.

Бретон посети три секретни производствени площадки в България, една от тях на държавните "Вазовски машиностроителни заводи" (ВМЗ), пише "Политико".

Български компании "имат капацитет да увеличат доставките за сегашните си клиенти, които са страни членки на ЕС", каза Бретон.

"Държавите, които имат запаси, могат да ги дадат на Украйна, и производителите ще могат да увеличат своето производство, за да попълнят тези запаси. За мен беше много важно да имам тази гаранция", добави еврокомисарят за вътрешния пазар.

Бретон ще посети след това Словакия, Чешката република, Полша, Франция и Румъния като част от своята "обиколка по въпросите на отбраната" на страни, които разполагат с потенциала да увеличат обема на производството на боеприпаси, припомня "Политико".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK