Ансамбъл "Пирин", Биг Бендът и Камерната опера ще бъдат подпомогнати

Снимка: Община Благоевград

Кметът на Благоевград и синдикатите подписаха Колективен трудов договор в сферата на културата

Кметът на Благоевград Илко Стоянов и представители на синдикалните организации подписаха Колективен трудов договор, с който се стимулира дейността на ФА „Пирин“, Камерна опера и Биг Бенд – Благоевград и творците в областния център на Пиринско. Това е първият подобен акт за общината от 2006 г. насам.

Според клаузите, залегнали в договора, художествено-творческия персонал има право на 44 дни платен годишен отпуск. За художествено-техническия персонал са предвидени 34 дни.

Отделно от това са предвидени предимства за служители, които имат 2 деца до 18-годишна възраст, като същите имат гарантирани допълнителни два дни платен годишен, а служители с 3 или повече деца - 4 дни допълнително.

Поетапно ще бъдат достигнати условията на националния браншови трудов договор.

„Благодарим на кмета Стоянов за положените усилия и за конструктивния диалог, който имаме възможност да водим между различните страни“, коментираха след подписване на документа представители на синдикалните организации.

Колективният трудов договор урежда въпроси на трудовите и осигурителните отношения на служителите, които не са регламентирани с повелителни разпоредби на закона в областта на социалния диалог, трудовите правоотношения, условията на труд, средствата за работна заплата, допълнителното трудово възнаграждение и/или обезщетенията, работното време, почивките и отпуските, социалното развитие и подпомагане и др. 

 

КОМЕНТАРИ

Опа00:44 - 31.08.2022
За връзкарите сигурност.
Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK