МВФ и Киев договориха 880 милиона долара

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Според МВФ икономиката на Украйна демонстрира силен растеж и намаляваща инфлация

Длъжностни лица от Международния валутен фонд (МВФ) и украинското правителство постигнаха в четвъртък споразумение на ниво служители относно отпускане на около 880 милиона долара, след като бъдат одобрени от борда на МВФ, съобщава "Ройтерс".

Споразумението дойде след шест дни на срещи между украински официални лица и служители на МВФ във Варшава, Полша, като част от третия преглед на 4-годишното Споразумение на Украйна за разширено финансиране с МВФ на стойност 15,6 милиарда долара.

МВФ каза, че напредъкът на Украйна по програмата е "като цяло по пътя", отбелязвайки, че Киев е изпълнил всички структурни показатели в рамките на прегледа и всички критерии за количествено изпълнение освен един.

В него се казва, че икономиката на Украйна демонстрира силен растеж, намаляваща инфлация и резерви през 2023 г. Но перспективите за 2024 г. остават много несигурни, тъй като борбата на Украйна срещу инвазията на Русия продължава.

Споразумението, съобщено за първи път от Ройтерс по-рано в четвъртък, все още трябва да бъде одобрено от ръководството на МВФ и изпълнителния съвет на фонда, който се очаква да разгледа въпроса през втората половина на март, каза източник, запознат с процеса.

"ЕФР продължава да осигурява силна котва за икономическата програма на властите във времена на изключително висока несигурност", каза Гавин Грей, служител на МВФ, който ръководи преговорите във Варшава.

Той каза, че украинските власти са изпълнили и четирите структурни критерия, предвидени за прегледа, и всички критерии за количествено изпълнение освен един - малък пропуск на данъчните приходи поради граничните блокади. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK