ЗАРАДИ ВОЙНАТА В УКРАЙНА: Мобилизация на българи в Русия, затваряне на граници

Снимка: Българска стопанска камара

При премира се проведе заседание на Съвета по сигурността

Нова опасност за българите в Русия. Тези от тях, които са с двойно гражданство, могат да бъдат мобилизирани. Това обявиха военният и външният ни министри. И двамата участват в заседание на Съвета по сигурността към премиера. До срещата се стигна след ескалацията на конфликта в Украйна.  Освен обявената мобилизация, се очаква в петък Русия официално да присъедини към територията си четирите украински области, в които се проведоха референдуми.

Повече от четири часа продължи Съветът при премиера Гълъб Донев. Той беше закрит за медиите. На него присъстваха част от министрите, които имат пряко отношение към националната сигурност, както и началниците на службите, които са представили доклад на министър-председателя.

Според министъра на отбраната мобилизацията в Русия може да създаде проблеми и за българите там. Става дума за мъжете с двойно гражданство, уточни Стоянов.

„Тези, които имат руско и българско гражданство, реално подлежат на мобилизация, така че такъв риск има”, заяви военният министър Димитър Стоянов преди Съвета.

„Това, което ние имаме като информация от нашето посолство в Москва е, че докато се намират на територията на Русия, това, което е доминиращото, е техният руски паспорт и те са третирани като руски граждани. Включително за такива хора съществуват военни задължения, защото с връчването на руския им паспорт, на тях им се връчва и военна книжка”, посочи външният министър  Николай Милков.

Така според дипломат номер едно независимо, че са български граждани, е възможно те да бъдат спрени при опит да напуснат Руската федерация. На този етап няма промяна и в обстановката в Черно море.

„Тоест линиите на комуникация си работят, отворени са, не са затворени. Единственият риск е от свободно плаващи мини”, подчерта Стоянов.

Ново напрежение за сигурността обаче внасят проведените референдуми в четирите окупирани области в Украйна. „Референдуми, които ние не можем да признаем - като резултати не ги считаме за правно обвързващи”, категоричен е външният министър.

А очакването за тяхното анексиране допълнително притеснява властта у нас. „Всяка една промяна в геополитическата обстановка води до съответните притеснения. Разбира се, че има притеснение”, посочи министърът на отбраната.

На този етап няма промяна в обстановката у нас, бяха категорични военният министър и началникът на отбраната.

„Няма промяна в обстановката. Това, което коментирах е, че рискове за националната сигурност винаги има. Те са постоянни. Не считам, че към този момент трябва да се предприеме промяна в мерките”, заяви министър Стоянов.

 „Пряка военна заплаха към настоящия момент няма. Предприели сме всички мерки”, подчерта началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

В средата на октомври многонационалната бойна група на територията на България ще поеме първата си задача. /nova.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK