Очаква ни опасно време

Снимка: Infomreja.bg

Жълт и оранжев код в неделя

За утре НИМХ издава предупредителен жълт и оранжев код за силен вятър и значителни валежи от сняг в цялата страна.

Оранжев код е обявен за 8 области на страната:

София Област, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Пловдив, Ловеч и Габрово. 

Жълт код е обявен за останалите 20 области на страната:

Перник, Кюстендил, София, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Стара Загора, Хасково, Сливен, Търговище, Русе, Разград, Ямбол, Бургас, Шумен, Варна, Силистра и Добрич. 

През нощта облачността от запад ще се увеличава и до сутринта ще обхване цялата страна, но ще бъде все още почти без валежи. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 0 и 5 градуса, в София около 0 градуса.

Утре вятърът от североизток ще се усили, ще е умерен, в източните райони до силен и с него ще нахлува студен въздух. Ще бъде облачно. От югозапад ще започнат валежи, отначало от дъжд, но със застудяването бързо ще преминават в сняг. До вечерта ще завали и в североизточните райони от страната. Значителни по количество ще са валежите в Рило-Родопската област и в Западния, а вечерта и в Централния Предбалкан. Максималните температури ще са от 2-3 градуса по високите полета в Западна България до 8 градуса в югоизточните райони.

През нощта срещу понеделник валежите в страната ще продължат, вече почти навсякъде от сняг, значителни в Източна България, Източните Родопи и в Централния Предбалкан. Там ще духа умерен до силен север-североизточен вятър и ще има виелици и образуване на преспи.

Над Черноморието ще има значителна облачност. Вечерта ще започнат валежи от дъжд, които през нощта срещу понеделник по северното крайбрежие ще преминават и в сняг. Максималните температури ще са 7-8 градуса. Температурата на морската вода е 6-7 градуса. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Атмосферното налягане ще бъде малко по-високо от средното за месеца. През деня ще се задържи почти без промяна.

В планините ще бъде облачно с валежи от сняг, в много райони интензивен. Ще духа силен изток-югоизточен вятър и ще има виелици. Максималната температура на 1200 метра ще е около минус 1 градус, на 2000 метра - около минус 8 градуса.

В понеделник снеговалежите в източната половина от страната и в планинските райони ще продължат, а в Западна България ще отслабнат, до вечерта в повечето места ще спрат. Ще се задържи ветровито, с умерен, в източните райони до силен северен вятър. Остават и условията за виелици и навявания в Източна България и планините. Температурите ще са с малък дневен ход, близки до 0 градуса.

Във вторник ще се задържи облачно, вятърът ще запази посоката си, но ще отслабне. На места, главно в Северна и Източна България ще има слаби валежи от сняг, по поречието на Дунав и Черноморието и от дъжд. Температурите ще са без съществена промяна. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK