Кой кандидат за председател на НС е с най-големи шансове

Снимка: Infomreja.bg

Вече е ясно, че кандидатите за председателския пост ще са повече от 3-ма

Поне 4-ма са кандидатите за председател на парламента ден преди старта на 48-ия парламент. Днес парламентарно представените партии се събират на последни срещи преди утрешния първи звънец в новото Народно събрание, съобщава Нова тв.

Вече е ясно, че кандидатите за председателския пост ще са повече от трима. От това колко лесно ще бъде избран председателят и дали ще стане още на първото заседание утре, ще зависи и работата на парламента.

Пред него още преди да е започнал работа стоят важните въпроси за бюджета и парите за Плана за възстановяване.

БСП с равносметка, след като вчера покани на разговор всички парламентарно представени партии. Срещна се обаче само с ГЕРБ, ДПС и "Продължаваме Промяната". „Демократична България“, "Възраждане" и "Български възход" отказаха да присъстват.

"Идеята беше да се заговори за политика, да сложим политики на масата, да спрем да разсейваме хората, защото зимата чука на вратата", заяви Иван Ченчев.

Според „Демократична България“ полза от подобни срещи няма, а решения трябва да се вземат от парламентарното мнозинство, когато започне работата на Народното събрание.

"В сряда се конституира парламента и там, вътре, основната дейност е разговори с всички парламентарни групи, днес имаме и среща на нашата група, на която ще вземем няколко ключови решения", каза Симидчиев.

Остава въпросът - кой ще стане председател на парламента. Според "Продължаваме промяната" предложението на ГЕРБ - Росен Желязков, бивш министър на транспорта и депутат в няколко парламента - не отговаря на морална висота на поста.

"ГЕРБ показаха нещо много ясно, казаха ние сме по-силни от хаоса и можем да управляваме държавата, а не са по-силни от хаоса и не могат да управляват държавата", заяви Искрен Митев.

Предложението на ПП е Никола Минчев, който беше свален от поста в 47-ия парламент. 

БСП издига Кристиан Вигенин, който е бил народен представител в 7 парламента. Четири пъти е бил заместник-председател на Народното събрание.

"Възраждане" също ще влезе в битката с депутата от предходния парламент - Петър Петров. Очаква се ДПС, „Демократична България“ и "Български възход'' да вземат решение кого да подкрепят.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK