5 предимства на кафето на зърна

Снимка: Pixabay

Голямо е значението дали ще използваме кафе на зърна, или готово смляно, стояло седмици в магазина

Малка част от почитателите на ароматната кафе напитка не отдават голямо значение дали я приготвят от закупено смляно кафе, или от зърна, които смилат преди това. На истинските ценители на хубавото кафе обаче достойнствата на свежата напитка са добре известни.

Въпреки че качеството на кафето зависи до голяма степен от растителните видове и основно от двата сорта Арабика и Робуста, голямо е значението дали ще използваме кафе на зърна, или готово смляно, стояло седмици в магазина.

Ако поради липса на време или друга причина досега не сте си приготвяли кафе у дома или в офиса от прясно смлени зърна, време е да опитате, за да се убедите колко по-различно и приятно ще бъде вашето кафе.

Зърната кафе са всъщност семето на кафето. Отначало те са зеленикави на цвят, а след сушене и ферментиране се пекат. Тогава придобиват своята уникалност, която се губи до голяма степен, когато мелите зърната много преди да приготвите напитката си.

В зависимост от вкусовите си предпочитания може да изберете мекия вкус на кафе зърната Арабика или да ги комбинирате с Робуста, съдържащи повече кофеин. Подходящо избраната смес от зърна ще бъде добро кафе решение за у дома или на работното място.

Днес броят на производителите на прясно изпечени зърна кафе е голям и закупувайки си качествен продукт, ще се насладите на чудесните му вкусови качества и ще се възползвате от още много предимства.

По-свежа кафе напитка

Ако кафето е добре изпечено, то ще съдържа около 800 ароматни вещества, които се изпаряват при процесите на смилане, опаковане и престой по рафтовете. Зърната кафе започват да проявяват вкуса и аромата си почти веднага след печене, като силата им проличава особено на 4-тия ден. След 50-60 дни вкусът и ароматът са по-влошени, затова ако не можете да си купувате зърна на място от пекарна, интересувайте се при закупуване на зърната кога са изпечени.

Свежестта на кафе, приготвено от пресни кафе зърна, е наистина неповторима и когато опитате такава напитка, няма да се върнете отново към навика да я приготвяте от готово смляно кафе.

По-силен енергизиращ ефект

Кафето от прясно смлени зърна оказва значително по-голям ефект върху нервната система. Ако изпиете допустимите 2-3 чаши кафе дневно, ще осигурите на организма си малко повече от 200 мг кофеин. Той се абсорбира лесно от организма и действа като естествен стимулант. Свежото кафе ще повиши не само бодростта, но и паметта и концентрацията ви. Само 2 чаши ще ви повлияят толкова ефективно, колкото би ви се отразила 30-минутна дрямка.

Богат източник на антиоксиданти

Свежото кафе съдържа много антиоксиданти от рода на полифенолите и хидродинамичните киселини. По-голяма част от хората снабдяват организма си с 1-2 г антиоксиданти дневно и то основно от кафе и чай. В класациите по отношение на съдържанието на антиоксиданти според размера на порцията кафето заема 11 място след няколко вида горски плодове. Никой не консумира горски плодове ежедневно, но много хора не могат без няколко кафета на ден. А когато то е от прясно изпечени и смлени непосредствено преди приготвянето зърна, вероятността да бъде основен източник на антиоксиданти е голяма.

След различни експерименти испански учени стигат до интересното заключение, че обвивката на зърната кафе и утайката на смляното кафе съдържа антиоксиданти, 500 пъти по-силни от тези във витамин С и зеления чай. 

Намалява риска от различни заболявания

Хората, които пият редовно кафе от прясно смлени зърна, имат по-малък шанс да развият болести като диабет тип 2, колоректален рак, сърдечни заболявания и мозъчен инсулт. Възможно е да бъде намален с 32-65% рискът от заболявания като Алцхаймер или Паркинсон.

Пиенето на качествено свежо кафе се отразява добре и върху психичното здраве, като не позволява отключването на депресивни състояния.

Освен антиоксиданти, в кафето има много вещества, които нормализират чревната микрофлора и потискат нарастването на патогените.

Ползи за кожата и косата

Алкалоидът кофеин, съдържащ се в кафето, има противовъзпалителни и разкрасяващи свойства. Редовното пиене на свежо кафе помага да се намали възпалението на кожата и да се забави стареенето. Кофеинът се справя успешно със свободните радикали и прави кожата по-еластична и здрава, може да я предпази от UV лъчите и да стимулира растежа на косата.

Сред важните предимства на кафе зърната е по-трудното им окисляване, ако бъдат  съхранявани правилно. Смляно кафе, дори във вакуумирана опаковка, е склонно по-бързо да влоши качествените си характеристики. Въпреки това не купувайте прекалено големи количества кафе на зърна. Смилайте толкова, колкото ви е необходимо за непосредствено приготвяне на напитката.

За да усетите пълната наслада от кафе, приготвено от качествени зърна, важно е също как ще го смелите, в зависимост от технологията на приготвяне и дали ще го пиете подсладено, с мляко, студено или по друг начин. А дали пиете висококачествено кафе ще проличи от послевкуса. Ако след първите няколко глътки той е сладък и желанието ви е да продължите да пиете, вероятно сте избрали висококачествени кафе зърна и те напълно удовлетворяват изискванията ви.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK