Омбудсманът констатира изтезания в Дома за стари хора във Варна

Снимка: БГНЕС

Тя недоумява защо нито една институция няма правомощия да затвори подобни домове

В домовете за стари хора не се зачитат правата на хората и има случаи на изтезания. Това констатира пред БиТиВи омбудсманът Дияна Ковачева. Неин екип е посетил дома във Варна. Това е пореден път, в който отчитаме нечовешко и унизително отношение, посочи тя. Редица нередности са констатирали от екипа на омбудсмана. Съвсем нормално е, че е отказан лиценз на подобен дом, обясни тя.

Мръсни чаршафи, пренаселено, както и бивша баня е превърната в стая са сред констатациите. Смесват се хора с различни типове заболявания, каза Ковачева. Тя постави въпроса дали видеонаблюдението в дома е работил адекватно. Подобни домове не трябва да работят и един ден, според нея.

Тя недоумява защо нито една институция няма правомощия да затвори подобен дом. Компенсации за топлофикациите трябва да продължат, според обществения защитник. Ковачева недоумява абсурдните искания за увеличение на цените. Тя попита какво се случва с такса сградна инсталация и поясни, че тя също ще се повиши. Такава се плаща и от хората, които не ползват парно.

Припомняме, на 22 ноември миналата година девет души загинаха в пожар в дом за стари хора във варненското село Рояк. Пожарът тръгна от покривната конструкция.

През лятото на 2021 г. имаше друг подобен инцидент - в дома "Свети Никола" в квартал "Чайка" отново във Варна.

A от прокуратурата излязоха с обстойно заключение след проверка именно на старческите домове и социалните услуги във Варненско. Поводът за проверката бяха сигнали на роднини, включително със съмнения при смъртни случаи на възрастни хора. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK