Омбудсманът призова електроразпределителните дружества да върнат 20-дневния срок за плащане на сметките

Снимка: Пресслужба

Причината за препоръката на Диана Ковачева са жалби на граждани

Омбудсманът Диана Ковачева призова трите електроразпределителни дружества - „ЕВН България Електроснабдяване“ ЕАД, „ЧЕЗ Електро България” АД и „Енерго-Про Продажби“ АД, да удължат от 10 на 20 дни срока, в рамките на който клиентите им трябва да платят задълженията си за ток.

Причината за препоръката на омбудсмана са жалби на граждани, в които те изразяват тревогата си, че без предупреждение, дружествата са върнали 10-дневния срок за плащането на сметките, който заради извънредното положение от пандемията бе удължен на 20 дни.

Според доц. Ковачева, това се отразява неблагоприятно на затрудненото финансово състояние на гражданите, защото от 11-ия ден след излизане на фактурата започват да се начисляват неустойки за забавянето.

„Следва да отбележа, че наблюдаващата се в момента усложнена епидемична обстановка доведе до приемане на нови, по-тежки мерки против разпространението на коронавируса, с предстоящ локдаун в София и други места в страната, което неминуемо ще засегне голяма част от доходите на домакинствата“, подчертава омбудсманът.

Доц. Ковачева обръща внимание, че още през м. декември 2020 г. е отправила такава препоръка към ЧЕЗ с настояването да бъде обсъдена възможността за временно възстановяване на посочения удължен срок. И тогава, както и сега, поводът са множеството сигнали към институцията на омбудсмана, в които гражданите се жалват, че в сложната икономическа и пандемична обстановка са затруднени да погасяват сметките си за ток в прилагания по-кратък срок.

На 17 март 2021 г., три месеца след първата препоръка на омбудсмана до ЧЕЗ, в институцията е получен отговор от дружеството, в който се обяснява решението за връщане на установения в Общите условия на „ЧЕЗ Електро България” АД срок за плащане на задълженията с „проявявана некоректност от страна на част от длъжниците, както и с невъзможността да бъдат забавяни плащанията на дружеството към участниците в енергийната верига, отговарящи за производството, преноса и разпределението на електрическа енергия“. 

В писмото си до омбудсмана от ЧЕЗ  обръщат внимание и че след 1 октомври 2020 г. дружеството прилага 14-дневен срок за плащане на задълженията, а не 10-дневен, както е според Общите условия. 

В контекста на предстоящата нова пандемична криза и локдаун обаче омбудсманът Диана Ковачева настоява дружествата да предприемат действия за временното връщане на 20-дневната отсрочка за плащане на сметките за електроенергия.

„Изразявам увереност, че ще подходите с необходимото разбиране и ще вземете решение, което да гарантира правата на потребителите на електрическа енергия в условията на създалата се сложна икономическа и пандемична ситуация“, пише в заключение доц. Ковачева.

Препоръките тук: https://www.ombudsman.bg/news/5457

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK