Радев: Днес се премахва неефективната практика да се договарят танкери без търг

Снимка: Infomreja.bg

Това коментира държавният глава

От днес се премахва неефективната практика да се договарят танкери с втечнен газ без търг и без да се знае кой и как определя доставчика и цената. Само с откритост, прозрачност и равнопоставеност на всички доставчици може да се постигне диверсификация, състезателност и най-добри условия за страната, да се търси стратегическо партньорство с дългосрочен хоризонт, което ще повлияе несъмнено и на цените на втечнения газ за тази година, а не решения месец за месец, както досега.  Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Севлиево във връзка с обявения за първи път от „Булгаргаз“ открит търг за доставка на втечнен газ: краткосрочен до края на годината, средносрочен – за цялата 2023 година и дългосрочен – от началото на 2024 година за 10 години.

Президентът отбеляза подписания  договор между „Булгаргаз“ и „Газтрейд“ за гарантиране на 1 млрд. кубически метра втечнен газ от терминала в Александруполис и подчерта, че усилията за решаване на най-тежкия проблем - осигуряване на слотове за втечнен газ на терминалите до края на тази година, продължават. Той припомни и че по-добрите шансове за гарантиране и резервиране на тези слотове през пролетта бяха пропилени. „Продължават усилията и аз се надявам, че интерконекторът с Гърция ще бъде приключен в срок“, посочи още той.

„Не личните нападки и демагогията, а представянето и обединяването около решения, които да ни изведат от кризата и които да работят за модерното  развитие на България, ще създадат условията да се формира стабилно управленско мнозинство и устойчиво правителство“, посочи Румен Радев в отговор на въпрос за подготовката на предстоящия предсрочен парламентарен вот. Провеждането не само на честни и прозрачни избори, но и постигането на  избирателна активност, която да даде легитимност на новия парламент да излъчи стабилно и устойчиво правителство, президентът определи като едно от най-важните предизвикателства пред нас като общество.

Държавният глава посочи, че и служебният кабинет, и Централната избирателна комисия правят всичко възможно да се повиши доверието в изборния процес с детайлна и прозрачна методика за сертифициране и тестване на машините, с откритост към всички партии, организации, и експерти и с навременна и пълноценна информационна кампания. Изтъкна, че за избирателната активност е критично важно и поведението на партиите по време на кампанията. По думите му то трябва да насърчава гражданското участие, а не да отблъсква хората от изборите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK