Италия не избра нов президент и на трети тур

Снимка: iStock

Това означава, че утре ще има четвърти

Италианските депутати не успяха да изберат президент и на третия тур от изборите за държавен глава. Засега не се очертава консенсусен кандидат, който да замени сегашния президент Серджо Матарела, предаде Ройтерс.

Надпреварата за заемането на престижния пост със седемгодишен мандат остава с отворен край и на хартия нито десноцентристкият, нито левоцентристкият блок разполага с нужния брой гласове, за да наложи кандидата си.

Това означава, че трябва да се търси някакъв компромис, отбелязва Ройтерс. За утре в 10 ч. (11 ч. българско време) е предвиден четвърти тур на изборите. Изходът от него може да се окаже по-непредсказуем, тъй като тогава броят на нужните гласове за избор на президент ще бъде значително по-нисък.

Кандидатурата на министър-председателя Марио Драги остава в играта, но има опасения, че възможното му избиране за държавен глава може да предизвика правителствена криза и предсрочни избори, породени от от евентуален разпад на управляващата коалиция. Това на практика се отразява на шансовете му да бъде избран за президент.
"Ако Драги напусне правителството, ще последва объркване, което сигурно ще трае седмици. А посред здравна, икономическа и енергийна криза, това би било проблем", каза лидерът на дясната партия "Лигата" Матео Салвини.

Днес много от 1009-те депутати и регионални делегати пуснаха празна бюлетина, както направиха и на предните два тура от гласуването, за да печелят време, докато лидерите им преговарят.
За да успее дадена кандидатура на първите три тура, тя трябва да събере мнозинство от две трети. От четвъртия тур нататък обаче този праг пада на пълно мнозинство или 505 гласа.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK