В община Гоце Делчев започва изпълнението на проект "Грижа в дома"

Снимка: Infomreja.bg

Той ще облекчи живота на лица с увреждания и възрастни хора

В община Гоце Делчев започна изпълнението на проект „Грижа в дома в община Гоце Делчев“.

Проектът се финансира с административен договор за безвъзмездна финансова помощ „Грижа в дома“ от програма „Развитие на човешките ресурси” 2021-2027, съфинансирана от Европейския социален фонд +.

Общата стойност на проекта е 685 021,49 лева - безвъзмездната финансова помощ.

Срок за изпълнение на дейностите е 13 месеца – от 04.02.2023 г. до 04.03.2024 г.

Целта е да се осигури подкрепа в домашна среда за лица с увреждания и възрастни хора, зависими от грижа, на територията на община Гоце Делчев, с оглед пълно и гъвкаво задоволяване на индивидуалните им потребности.

Освен това проектът цели разширяване на възможностите за дългосрочно предоставяне на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда, вкл. и в контекста на пандемични ситуации за лица с увреждания и възрастни хора, зависими от грижа в община Гоце Делчев; повишаване на капацитета на общинско ниво за предоставяне на мрежа от качествени и достъпни интегрирани здравно - социални услуги в домашна среда за лицата с увреждания и възрастните хора.

Проектът включва изпълнението на следните дейности:

1. Предоставяне на почасови мобилни интегрирани здравно - социални услуги по домовете и психологическа подкрепа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване и лица с увреждания

2. Доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, както и осигуряване на транспорт на персонала, предоставящ услугите от/до домовете на лицата, заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги (със средства на потребителите)

3. Предоставяне на лицата от целевата група на информация относно превенция и профилактика на здравето и социално значими заболявания, включително консултации с диетолог и др. специалисти при необходимост

4. Осигуряване на супервизия и обучения на служителите, предоставящи почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда.

Целеви групи: В дейностите за подкрепа чрез предоставяне на грижи в дома ще бъдат обхванати представители на следните целеви групи:

 възрастни в невъзможност за самообслужване и хора с увреждания - 127 лица, които в рамките на 12 месеца в домашната си среда ще получават: почасови мобилни здравни грижи и медицинско наблюдение; почасови социални услуги за организиране на ежедневието и домакинска помощ; психологическа подкрепа, консултиране; доставка на храни и продукти от основна необходимост; информиране и индивидуални консултации с различни медицински специалисти във връзка с поддържане и контролиране на здравословното състояние.

 Служители на доставчика на услугата „грижа в дома“ - 32 лица, които ще бъдат наети по проекта за предоставяне на интегрираните здравно-социални услуги и които ще получат професионална подкрепа чрез осигуряване на необходимото обучение (въвеждащо и/или надграждащо) и периодично провеждане на супервизия

Очаквани резултати:.

 Минимум 127 потребители ще получат различни по вид почасови мобилни здравно-социални услуги в домашна среда.

 На всеки потребител ще бъде осигурена възможност за избор на услуги, които в максимална степен отговарят на неговите потребности.

 Ще бъде осигурен достъп на лица с увреждания и самотно живеещи възрастни хора до психологическа подкрепа и консултиране, съобразно индивидуалните им потребности.

 Ще бъде осигурена навременност и надеждност на доставките от първа необходимост за хората от целевите групи.

 Ще бъде изграден професионален капацитет на екипа, ангажиран с почасовите мобилни интегрирани здравно-социални услуги по домовете, което е гаранция за високо качество на предоставените услуги.

Изпълнението на проекта ще отговори на реалните потребности на нуждаещите се лица, ще улесни достъпа им до здравни грижи и качествени услуги, ще допринесе за социалното им приобщаване и за подобряване качеството на живота им, ще повиши ефективността и устойчивостта на услугите за предоставяне на дългосрочни грижи в домашна среда на територията на община Гоце Делчев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK