Министър Николай Милков очерта приоритетите на българската външна политика

Снимка: МВнР

Той даде пресконференция за медиите

Министърът на външните работи Николай Милков представи своя екип и очерта приоритетите на българската външна политика на пресконференция за медиите, която се състоя в сградата на ведомството.

Като основна задача пред МВнР, в рамките на служебното правителство, министър Милков посочи организацията и провеждането на изборите за Народно събрание на 2 април 2023 г. зад граница. Към момента се очаква да бъдат разкрити около 750 секции.

Министър Милков подчерта, че за организацията и провеждането на изборите отново ще бъдат ангажирани всички структури на министерството, както в централното управление, така и зад граница.   „Искаме всички български граждани от чужбина, които пожелаят, да могат свободно и безпрепятствено да упражнят правото си на глас“, заяви още той.

Посочено беше, че предвид законовата база, която ръководи министерството за организацията на вота, нещата се усложняват постоянно. По думите на министъра, за вота през април ще трябва да бъдат командировани доста повече хора от България за членове на секционни избирателни комисии зад граница. „Очакванията са над хиляда души да бъдат командировани, което би оскъпило изборите“, допълни още Николай Милков. В изпълнение на ангажиментите си съгласно Изборния кодекс, МВнР отправи покани за международно наблюдение на насрочените за 2 април избори за народни представители в България. Чрез българските мисии в чужбина са отправени и искания за разкриване на избирателни секции в съответните страни.

Министър Милков представи и двамата заместник-министри на външните работи, които остават на постовете си - Велислава Петрова и Костадин Коджабашев. Светлана Стойчева-Етрополски остава на поста началник на кабинета на министъра.

Сред водещите външнополитическите приоритети на България министър Николай Милков открои и конструктивното и активно участие на страната ни в ЕС и НАТО, присъединяването към Шенгенското пространство и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, както и отстояване и надграждане на постигнатото по отношение на европейската интеграция на страните от Западните Балкани.

Министър Милков подчерта, че работата на МВнР по присъединяването на България към Шенген ще продължи в активно взаимодействие с компетентните български институции, координация с други страни кандидатки, диалог с държавите членки, особено тези със скептични позиции, и контакти с Европейската комисия. Целта на страната ни е отново да покаже, че е изпълнила всички критерии за членство.

Акцентирано беше и върху координационните дейности, свързани с присъединяването на България към ОИСР, като бе подчертано, че с връчването на Първоначалния меморандум на генералния секретар на ОИСР в края на миналата година е стартирала същинската част на разговорите за присъединяване. „Минаваме в следващия етап от преговорната рамка, в който България следва да повиши капацитета на диалога със структурите на ОИСР“, заяви министърът.

По отношение на дейностите, свързани с работата на Европейския съюз, Николай Милков посочи, че е твърде вероятно разговорите в ЕС да се конкретизират около следващия пакет от санкции срещу Русия. По думите му България ще участва конструктивно, така че да бъде част от координирания подход на Европа към войната. „В същото време ще се стараем да защитим националния интерес по отношение на икономиката и жизнения стандарт на българските граждани“, допълни още той.

В изказването си министърът на външните работи определи събитията на 4 февруари по отбелязване на 151-вата годишнина от рождението на Гоце Делчев и случаите със задържани и бити българи на границата, като нова ниска точка в отношенията между София и Скопие.

"Планираме по отношение на консулските въпроси и правната помощ да направим консултации с тях, на които да бъдат изложени нашите искания, тъй като не бяхме уведомени за арести на български граждани", отбеляза министър Милков. По думите му дискриминацията не е просто консулски въпрос, а политически въпрос.

В рамките на пресконференцията министър Николай Милков изказа своята искрена съпричастност към всички граждани на Република Турция, загубили близки в резултат на опустошителните земетресения.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK