Днес Володимир Зеленски посети Берлин

Снимка: Infomreja.bg

Очаква се да посети и Париж

Очаква се украинският президент Володимир Зеленски се очаква да пристигне в Париж по-късно днес, съобщи Франс прес, като се позова на свои източници.

Това е второто посещение на украинския държавен глава в Париж от началото на руската офанзива в страната му през февруари 2022 г. Той вече се срещна с президента Еманюел Макрон  Елисейския дворец на 8 февруари.

Засега няма потвърждение от френското президентство.

По време на посещението си в Германия днес Володимир Зеленски приветства военната подкрепа на Берлин, като го определи като "истински приятел" и "надежден съюзник" след обявяването на нова оръжейна доставка в подкрепа на подготвяната контраофанзива срещу Русия. 

След срещата с Шолц Зеленски посети град Аахен, където му беше връчена наградата "Карл Велики" - отличие, което се присъжда за ангажираност с европейското обединение. Очакваше се след това той да отпътува за Париж.

Преди посещението си в Берлин украинският президент беше приет в събота в Рим от папа Франциск и италиански лидери.

Европейската обиколка на Зеленски се провежда на фона на подготовката за офанзива на украинската армия, като и Киев, и Москва твърдят, че са постигнали успех в и около Бахмут в източната част на Донбас.

Френският в. Фигаро съобщи, че Зеленски ще бъде посрещнат на летището от френската премиерка Елизабет Борн и външната министърка Катрин Колона.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK