Отбелязаха 80-годишнината от бомбардировките над Кюстендил

Снимки: Община Кюстендил

В памет на жертвите от трагичното събитие бе отслужена злоупокойна света служба

Община Кюстендил отбеляза 80-годишнината от бомбардировките над града. Цветя бяха положени на паметника „Братска могила на загиналите“ на Гробищния парк в Кюстендил от заместник кмета на Община Кюстендил Светослав Василев.

В памет на жертвите от трагичното събитие бе отслужена злоупокойна света служба от архиерейския наместник на Кюстендилска духовна околия архимандрид Исаак. Историкът Ангел Джонев припомни съхранените в документите исторически факти от бомбардировките над Кюстендил на 6 април 1941 година.

Сутринта, на 6 април 1941 г., Кюстендил е бомбардиран от самолети на Кралство Югославия. Бомбената атака е в отговор на започналата германска военна операция в Югославия. Бомби падат по главната улица „Александровска“, в района на гарата и фабрика „Симоне“. Градът е атакуван сутринта между 8.30 и 9.00 ч. Неделя е, празник Благовещение е! Много хора са излезли навън, за да наблюдават заминаването на германските войски. Загиват 60 души и около 120 са ранени. Цялата улица „Александровска“ е декорирана в скръбни вести“, пише в спомен Димитър Гогов – ученик по това време, който е ранен и губи 4-ма души от семейството си.

В Траурния парк на Кюстендил е изграден и паметник, на който са изписани имената на жертвите. Всеки, който прекрачи прага на достолепната сграда на някогашната Мъжка гимназия, днес стопанисвана от ЕГ „Д-р П. Берон“, може да види паметната плоча, с имената на загиналите ученици.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK