Министър-председателят Стефан Янев се срещна с вицепрезидента на Виетнам

Снимка: МС

Поставиха акцент върху възможностите за насърчаване на търговските връзки между България и Виетнам

Двустранните отношения между България и Виетнам се развиват възходящо и е налице потенциал за тяхното задълбочаване. И за двете страни ще бъде от полза да търсим възможности за разширяване на зоните от традиционен интерес за икономическо сътрудничество. Това заяви министър-председателят Стефан Янев по време на срещата му с вицепрезидента на Социалистическа република Виетнам Во Тхи Ан Суан.

В рамките на разговора им в Министерския съвет беше поставен акцент върху възможностите за насърчаване на търговските връзки между България и Виетнам и на двустранните бизнес контакти, което ща даде благоприятно отражение и върху инвестициите. В отговор на проявения интерес от виетнамска страна относно възможностите на България за производство на суровини от хранително-вкусовата промишленост, на срещата беше изразено желание да бъде обменен опит в тази сфера и да се търсят нови възможности за сътрудничество. 

Образованието и културата също бяха откроени на срещата като ключови сфери, в които България и Виетнам имат потенциал да задълбочат партньорството си. В контекста на 70-годишнината от установяването на двустранните дипломатически отношения, чествана през изминалата година, беше поставен акцент и върху значението на връзките между хората. Подчертано беше приятелството между двата народа и взаимното уважение, които имат богата история в продължение на повече от седем десетилетия.

Министър-председателят Стефан Янев приветства сключените през последните години основополагащи споразумения между Европейския съюз и Виетнам, включително в сферата на инвестициите и търговията, които превръщат Виетнам в модел за развитието на отношенията на ЕС с държавите от Югоизточна Азия. Българският премиер открои ползите за България и Виетнам от взаимодействието между ЕС и държавите от АСЕАН. Янев беше категоричен, че наред с това двустранните контакти на най-високо ниво между България и Виетнам трябва да продължат да бъдат все така активни, за да може двете страни да се възползват в максимална степен от ползите от задълбочаване на сътрудничеството си.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK