Сириец с повдигнато обвинение за трафик на мигранти през Кулата

Снимка: Infomreja.bg

Обвиняемият е бил обявен за международно издирване с цел арест

Районна прокуратура – Благоевград, Териториално отделение – Петрич, внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу гражданина на Сирия М.А., привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по чл. 280, ал. 2, т. 3, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 3 и ал. 4 от НК.

Обвиняемият М. А. живее в България от около 20 години. През последните години той участвал в превеждане на лица от различни държави в страни от Западна Европа. Тази дейност извършвал срещу заплащане, в съучастие с други лица. За осъществяването й били използвани различни маршрути, включващи Гърция, България, Сърбия, Хърватия и Унгария.

През 2018 г. с М.А. се свързали иракски граждани, като поискали от него да преведе техни роднини от Гърция в Германия през България. Той се ангажирал с това и за осъществяване на незаконен превоз на чужденците се свързал с Д.И. от с. Беласица. Съучастникът му създал необходимата организация, а обвиняемият изпратил снимки на лицата и местонахождението им.

На 08.06.2018 г., в гр. Солун, трима граждани на Ирак били качени в автомобил и откарани в планина в района преди ГКПП Промахон – Кулата. След около петчасов преход стигнали билото на планина Беласица и незаконно преминали границата на България, където ги чакал друг автомобил.

Мигрантите и лицата, участващи в незаконното им превеждане през границата, са били установени и задържани от полицейските служители в необработваема черешова градина до с. Беласица.

По случая е било образувано досъдебно производство.

М.А. е бил привлечен в качеството на обвиняем за незаконно превеждане на чуждестранните граждани през границата на страната с Гърция. Престъпното деяние е било извършено от него в съучастие с други лица, като той действал като подбудител и помагач.

Наказателното производство срещу неговите съучастници е приключило с постановяване на осъдителни съдебни актове. Тримата иракски граждани са били привлечени към наказателна отговорност за преминаване през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта и през неопределени за това места.

Междувременно, във връзка с четири престъпления, свързани с трафик на хора, обвиняемият е бил обявен за международно издирване с цел арест и предаване на основание Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от компетентен орган в Германия.

В изпълнение на ЕЗА през 2019 г. М.А. е бил предаден на искащата страна и впоследствие осъден на 3 години и 3 месеца „лишаване от свобода“. След признаване на чуждестранното съдебно решение от българския съд е бил осъществен трансфер на осъдения в гр. София за изтърпяване на наложеното му наказание.

Предстои поредното за обвиняемия дело да продължи в Районен съд – Петрич.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK