КС: Прокурорът, разследващ главния, е противоконституционен

Снимка: БГНЕС

Решението е прието с единадесет гласа

Конституционният съд реши, че са противоконституционни промените, с които се създава фигура на прокурор, разследващ главния прокурор, за противоконституционни.

Решението е прието с единадесет гласа. Съдия Филип Димитров остана на особено мнение.

Припомняме, в началото на декември 2020 г. ГЕРБ предложиха да се създаде фигурата на разследващ прокурор, който да разследва обвинител №1. Законодателната инициатива бе мотивирана с това да се отговори на препоръките на ЕК, както и на Венецианската комисия.

Венецианската комисия прие очакваните препоръки към страната ни за разследването на главния прокурор и реформата в съдебната система.

Преди законодателното решение тогавашният правосъден министър Данаил Кирилов представи пред експерти от Венецианската комисия законопроекта, но началото на януари 2021 г. Венецианската комисия определи идеята като "странна".

Прокуратурата също не приема да има отделен прокурор, разследващ главния. През февруари президентът върна с вето фигурата на прокурора, разследващ главния, само че ветото не мина в правна комисия.

След като депутатите от 44-ото народно събрание приеха промените в НПК, Конституционният съд бе сезиран от президента Румен Радев. Той който поиска да бъдат обявени за противоречащи на основния ни закон законодателните текстове, с които се създава този пост./ news.bg

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK