Повдигнаха обвинение на 10 лица, събирали силово бързи кредити и набирали гласове за изборите

Снимка: Infomreja.bg

Групата е действала на територията на Бобов дол, Радомир, Дупница и София

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност 10 лица за участие в организирана престъпна група за изнудване чрез заплахи за убийство и физическо насилие над длъжници на лицензирано кредитно дружество.

Те са задържани на 31.03.2021 г. при специализирана полицейска операция на ГДБОП под надзора на Специализираната прокуратура. В хода на действията по разследването са намерени и иззети документи, записки с имена на длъжници, пари и други доказателства за престъпната дейност.

Събраните до момента доказателства сочат, че групата е действала от юни 2020 г. на територията на Бобов дол, Радомир, Дупница и София. Част от участниците са имали трудово-правни или гражданско-правни отношения с дружеството, в чиято полза са „събирали“ с насилие дължими от кредитополучателите суми.

Жертви на изнудване са били предимно малоимотни и временно безработни граждани с финансови затруднения. Взетите от тях кредити най-често били в размер на 500-1000 лв. срещу лихва от 12 до 20 процента. При забавяне на вноска или на окончателно погасяване на дълг, длъжниците били заплашвани със смърт, изнасилване, палеж. На някои от тях бил нанасян побой.

Повечето от обвинените за участие в групата са осъждани или с криминални регистрации за престъпления срещу личността.

Това е втората група за изнудване на задлъжнели към кредитни дружества, която е неутрализирана в рамките на седмица.

В процес на проверка са събрани в хода на разследването данни, че участници в престъпното сдружение са подготвяли и/или са извършвали и престъпления срещу политическите права на гражданите – купуване на гласове. При извършените претърсвания по досъдебното производство за изнудване са намерени и иззети и списъци с имена на хора и личните им данни.

С постановления на наблюдаващ прокурор 10-имата обвинени са задържани за срок до 72 часа. На 02.04.2021 г. в Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ за всеки от тях.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK