Център за спешна помощ по въздуха стартира с 60 души персонал от 15 май

Снимка: МС

Водят се разговори за това кой да бъде директор на въздушното звено

Създава се Център за спешна медицинска помощ по въздуха с цел оказване на спешна медицинска помощ на заболели и пострадали лица на местопроизшествието и по време на транспортирането. На 15 май ще бъде назначен персонал от близо 60 човека към него, а самият Център ще включва пет отделни бази – в гр. София, гр. Пловдив, гр. Варна, гр. Долна Митрополия и гр. Ямбол. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев по време на брифинг в Министерски съвет.

Здравният министър поясни, че в края на тази седмица ще приключат физическите и медицинските прегледи на кандидатите, а от понеделник ще стартира същинското обучение на одобрените медици, които ще дежурят в петте оперативни центрове в споменатите градове, съобщават от Здравното министерство.

По думите му към момента по програмата има записани 106 медика. Министър Междидиев  съобщи още, че  през тази седмица Министерството на здравеопазването стартира обществени поръчки в лечебните заведения, разположение до петте бази, за изграждане на площадките за кацане на хеликоптерите. Той  изрази надежда, че до края на месец юли ще бъдат готови и че по това време България ще се сдобие и с първите 2 хеликоптера с чуждестранни  пилоти и техници по процедурата за наем на оперативен лизинг към Министерството на транспорта.

Във връзка със създаването на Центъра д-р Меджидиев сподели, че миналата седмица е бил на посещение в италианската фирма Leonardo S.p.A, гр. Милано, с която преди месец Министерството на здравеопазването сключи договор за доставката на 6 броя хеликоптери, където заедно с делегация от Министерството на здравеопазването лично са проследили изпълнението на договора.  Министърът коментира и посещението си в Националния център за спешна медицинска помощ в Италия, както и визитата си в хангари и действащи хеликоптерни площадки, с цел обмяна на опит и взаимосътрудничество.

В отговор на журналистически въпрос за координацията на Спешната помощ по въздух, министърът отговори, че новосъздаденият център ще бъде координационно звено, а Информационно обслужване работи по създаване на софтуерната програма.

По думите на министъра това ще бъде една непрекъсната връзка между 112, центровете за спешна медицинска помощ в страната, лечебните заведения, структурите на Министерство на вътрешните работи и Министерството на отбраната, както и държавния авиационен оператор. Министър Меджидиев поясни, че финансовият ресурс е подсигурен, а всички тези услуги ще бъдат безплатни за пациентите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK