Минеков: Получих предложение от „Има такъв народ“ за министър на културата, засега отказвам

Снимка: Лили Тоушек, Дневник

Той добави, че не е поставял условия на "Има такъв народ", тъй като изобщо не се е стигнало до такъв разговор

Служебният министър на културата Велислав Минеков е получил покана от "Има такъв народ" за участие в бъдещия кабинет, която засега е отказал. Това съобщи той в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по ТВ1.

"Имаше (покана - бел. ред.), но не беше направена по най-добрия начин. Освен това някак си тази покана беше в неизвестността, кои ще бъдат, кой ще е премиер и засега съм отказал. Засега, защото поканата не беше с подробности по отношение на какво, как да се направи, какъв ще бъде кабинетът, какви ще бъдат неговите задачи, изисквания към министерството", заяви Минеков.

На въпрос на водещия има ли възможност да преосмисли решението си, Минеков отвърна "Ако кажа не - ще успокоя цял набор престъпници, ако кажа да - ще кажат аа, този мечтае да бъде министър".

Той добави, че не е поставял условия на "Има такъв народ", тъй като изобщо не се е стигнало до такъв разговор. "Да ви кажа честно много се уморих. Аз изморих и министерството, и служителите, и всички, те са в тежко напрежение. Ще се наложи да им давам отпуски, защото изгарят бушони", каза Минеков с усмивка. Той прави редица проверки откакто пое министерството.

Информацията е сред малкото официални за проектоучастниците в ревизирания кабинет на "Има такъв народ", след като Слави Трифонов оттегли първото си предложение, направено на 12 юли - денят след предсрочните парламентарни избори. Наред с предложения тогава премиер Николай Василев и други кадри от правителствата на НДСВ, ДПС и БСП, спорно се оказа и предложението за министър на културата на Саня Армутлиева. Срещу нейната кандидатура дори тръгна петиция в социалните мрежи.

Политически и граждански активист, критик на ГЕРБ, Бойко Борисов и Вежди Рашидов, бивш член на партията на Меглена Кунева - това са част от биографичните данни за скулптора Велислав Минеков, син на скулптора Величко Минеков. Проф. Минеков бе част от "Отровното трио" (заедно с пиара Арман Бабикян и адвоката Николай Хаджигенов) - групата, станала лице и организатор на протестите с искане оставката на кабинета на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

Минеков бе всяка вечер на площада и често прави изказвания от своеобразната трибуна. Няколко месеца по-късно той спря да се появява публично с Бабикян и Хаджигенов, като това се случи, след като групата влезе в преговори с "Изправи се.бг" на Мая Манолова за общо явяване на изборите. През февруари тази година в предаването на Сашо Диков Минеков разкри, че причината за оттеглянето му е, че той не иска да е политически ангажиран, защото иска да остане гражданин.

Независимост и екипност са двете условия, при които служебният министър на икономиката Кирил Петков би приел да остане на поста в следващ кабинет, заяви днес за пореден път той, цитиран от БТА. Петков допълни, че финансовото и икономическото министерство трябва да са в комплект. "Според мен ние имаме готов екип, който би влязъл, ако му се даде тази възможност, но това е само хипотетично, никой не е говорил с нас", изтъкна служебният министър. Той добави, че не са му били предлагани други постове, нито да бъде част от следващия кабинет. /Дневник/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK