Богата програма в Благоевград в Европейските дни на наследството

Снимка: Община Благоевград

Официалното откриване е в 18:30 часа във фоайето на Регионалния исторически музей - Благоевград

Последната септемврийска събота на 2021 г. ще обедини в една богата програма в Благоевград Европейските дни на наследството и Европейската нощ на музеите. Събитието ще отбележи и една годишнина - 155 години Народно читалище „Никола Вапцаров-1866“ – Благоевград, както и 19-ата традиционна среща на старите джумайски родове.

Официалното откриване е в 18:30 часа във фоайето на Регионалния исторически музей - Благоевград, като първи в програмата са Група за стари градски песни с ръководител Валентин Георгиев.

В 18:50 часа е началото на концерта на Китаро-мандолинния оркестър „Пирински звуци“ с диригент Петьо Кръстев.

В 19:20 часа ще се открият две изложби: „Ковьорът – мода, естетичност и практичност“ и „155 години Народно читалище „Некола Впацаров“ – Благоевград“. И двете изложби ще бъдат експонирани във фоайето на музея.

В 19:30 часа е началото на концерта на Ансамбъл „Езерец“ с диригент Илиян Юручки, Пирински танцов ансамбъл „Вихрен“ с хореограф Борислав Мутафчийски и Детска фолклорна група „Джумайчето“ с ръководител Иван Кацарски. Всички състави са към Народно читалище „Никола Вапцаров-1866“ – Благоевград.

Залите на Регионалния исторически музей ще бъдат отворени за посещение до 21:00 часа.

Създадени през 1984 г. от Съвета на Европа и от Европейския съюз, "Европейските дни на наследството" имат за цел да популяризират богатството и многообразието на културното наследство. Европейските дни на наследството през 2021 г. са под мотото "Заедно за културното наследство!".

„Нощта на музеите“ е замислена и организирана за първи път в Берлин през 1997 година. От тогава форматът придобива популярност и започва да се провежда в цял свят. Идеята е местни артисти, галеристи и музейни работници да покажат работата си по най-интересния и атрактивен начин.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK