Среща без аналог: Кандидатите за кмет на Благоевград "седнаха на една маса", събра ги областният управител

Снимка: Infomreja.bg

Призивите към кандидатите бяха за чиста кампания и прозрачни избори

За първи път на една маса седнаха кандидатите за кмет на община Благоевград. Те бяха поканени от областния управител Николай Шушков, който отбеляза, че подобна среща е първа и без прецедент и аналог на национално ниво. Днес също така се поставя и началото на предизборната кампания за частичните избори в общината.

„Днешното събитие би било невъзможно, ако всички вие не проявихте зрялост и отговорност, пренебрегвайки политическите си и идеологически ценности, както и личностните си различния.“

Шушков призова седмината кандидати заедно да дадат началото на една честна, лежаща на закона предизборна кампания.

„Респектиран съм от позитивния знак, който всички вие давате на обществото, към жителите на Благоевград и избирателите ви. Приемам това като ваша първа победа и че сте устремени към целта да бъдете избрани за кмет. Надявам се на открита и честна кампания, без черен пиар и личностни нападки.“

Шушков призова още кампанията да бъде надпревара на идеи и програми.

„Благоевград е това, благодарение на труда на нашите съграждани. Познавах кметовете от средата на 50-е години на миналия век до днес. Моят опит е формиран от тези хора. Благоевград винаги е бил в ръцете на добри стопани, които го превърнаха в център на Югозапада. Имайте респект към постигнатото в културен, исторически, икономически план.“

Шушков припомни, че частичните избори ще се проведат на изменен Изборен кодекс.

„Аз си давам сметка за подводните камъни, които можем да срещнем. Обръщам се към членовете на СИК и ОИК, към всички институции – нужна е пълна мобилизация на силите. От нас зависи да се проведат честни, законни и легитимни избори. България цяла нази ще гледа“, цитира областният управител.

Той обяви, че от начина на протичане на изборите в Благоевград, зависи и до голяма степен протичането на парламентарните избори.

„Всеки избор е важен, но няма по значим за местната общност от изборите на кмет и съветници. Искайте, критикувайте, но и давайте градивни съвети. Всеки глас е важен, защото с него определяме бъдещето си. Излезте масово и дайте вота си. Вашият глас е безценен. Уверявам ви, че няма да допуснем използването на структури на държавната и общинска администрация за политическа пропаганда и натиск“, обърна се към жителите на общината Шушков.

Той бе категоричен, че всеки, който си позволи да използва служебното си положение за влияние върху вота, ще поеме силата на закона.

Областният управител представи и своите заместници, които бяха назначени с указ от Стефан Янев.

Заместник на Николай Шушков е Слави Христов, роден в село Стоб. Завършил е ЮЗУ, кадър на МВР, бил е общински съветник, педагог.

Стоян Христов е другият заместник, роден в Гоце Делчев. Израснал е в Благоевград и е завършил местната ПМГ, а след това СУ с право. Работил е в Община Благоевград, Община Гоце Делчев, в Областната администрация, а през 2017 е бил вече заместник-областен управител.

Пред кандидатите, гражданите и медиите бе представен и комисар Георги Кандев – новият шеф на ОДМВР-Благоевград. Невокопчанин по рождение, който се отличава като един от малкото българи, завършили с отличие Академията на ФБР в САЩ.

Председателят от ОИК-Благоевград – адвокат Мартин Бусаров. Той се обърна към кандидатите като гражданин на Благоевград, но и като лице на важен пост.

„ОИК заедно с ОА-Благоевград, МВР ще проведем едни законни избори. За пръв път ще гласуваме само машинно в 120 секции. Едва в 19 секции ще има хартиен вот, защото избирателите са под 300. Призовавам ви да не се стига до черен пиар, а да отправите позитивни и ясни послания. ОИК ще следи за провеждането на предизборната кампания“, заяви дълголетникът в изборния процес в Благоевград – Бусаров.

Пред кандидатите говори примерът за много ръководители – почетният гражданин и кмет на Благоевград – Захари Донев.

„Нека кампанията е без лични обиди и нападки. Всеки от вас нека представи визията си за развитието на Благоевград. И най-важното - идеите и програмата, която ще представите, трябва да бъдат придружени с мерки и как ще бъдат степенувани те. Ще има на всяка цена конкретни отношения към опонента, но нека това е в рамките на позволеното. А не да се обиждате и вашите деца носят последствия, както приятелите и семействата ви. Подчертавам, че всеки кмет е добре да ползва външни консултанти“, призова от трибуната Захари Донев.

Заръки даде и първата демократично избрана жена кмет на Благоевград – Елиана Масева.

„Поздравявам ви, че се включвате в тази битка, защото в нея се включват достойни хора. Почерпете от срещата с хората, най-мъдрите съвети се крият там – сред населението. Нека повод за вашето вдъхновение бъде любовта към Благоевград. Няма всички да спечелят в това съревнование, но тези, които ще загубят, печелят една нова битка, визия, защото няма човек, който да е тръгнал по този път и да няма амбиция да служи на обществото.“

Церемонията продължи в храма в Благоевград, където бе отслужена молитва за здраве от Неврокопския митрополит Серафим.

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK