Актьори от ЮЗУ огласиха Благоевград със "Сцената е моят дом"

Снимка: Infomreja.bg

Из Благоевград звучеше цитат от текст на Недялко Йорданов

Студенти и преподаватели от специалност „Актьорско майсторство“ към катедра „Телевизионно, театрално и киноизкуство“ отбелязаха днес с празнично шествие Международния ден на театъра. 

В инициативата се включиха десетки студенти, преподаватели и бъдещи артисти от театралните школи в Благоевград и Симитли. Младите актьори привлякоха вниманието на граждани и гости на града с атрактивни костюми и празнично настроение. 

Из Благоевград звучеше цитат от текст на Недялко Йорданов: Сцената е моят дом. Тук умирам мълчешком. Тук се раждам за борба. Тя е моята съдба.

Така младите таланти съобщиха за Международния ден на жителите на областния град. 

Шествието тръгна от Учебен корпус № 8 на Югозападния университет „Неофит Рилски“, премина през центъра на града и стигна до Драматичния театър „Никола Вапцаров“, където талантливите студенти и деца бяха посрещнати от заместник-директора на театъра Валери Миленков и актьора Теодор Куков. 

Министърът на културата Найден Тодоров също отправи приветствие към театралната общност в България по повод нейния празник.

"Скъпи актьори, режисьори, драматурзи, техници, сценографи, администратори и всички, замесени в магията на българския театър,

Днес празнуваме заедно с Вас празника на вълнуващото изкуство, което сте избрали за своя професия, но най-вече - за житейска мисия!

Вие винаги сте били онези, които на сцената пренасят ярките образи от живота ни, приближават едни към други противоположни светове, съграждат общности на основата на езика на емоциите и съпричастността.  

В тазгодишното послание по повод Световния ден на театъра, написано от египетската актриса Самиха Аюб, се говори за изкуството на Мелпомена като за спасение и живот, който се ражда със стъпването на сцената. Защото това, което правите там, е да създавате живот от нищото. Във времена, в които светът се задъхва от конфликти, погледите ни отново са обърнати към театъра. Театърът, който може да ни научи да бъдем по-смирени, по-просветени, по-чувствителни и добри. Театърът, който може да ни обедини. Театърът, който може да ни помогне да се пречистим и да се преродим за нов живот.

Има нещо по детски прекрасно в усилията на играещите хора, на тези, които създават магическа реалност, наситен живот, ценностна система  и – защо не! – модел на житейско поведение.

Един от големите театрални учители, изтъкнатият английски режисьор, легендата, променила съвременния театър, Питър Брук, казваше, че правителствата не могат да спасят света. Но аз смятам, че правителствата, които се грижат за своите хора на изкуството, имат тази сила.

Поздравявам всички Вас, които създавате живот на сцената и извън нея, благодарение на този древен и вечно млад, безсмъртен, художествен и морален феномен, лидерът на най-проникновеното човешко общуване – Театъра!

Честит празник!"

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK