Министър Шишков иска индексацията на договорите за строителство

Снимка: МРРБ

Той се срещна с представители на Камара на строителите в България и Българска браншова камара „Пътища“

Въпроси, свързани с индексацията на договорите за строителство и възможностите за ускоряване на процеса бяха във фокуса на среща днес на министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков с представители на Камара на строителите в България и Българска браншова камара „Пътища“. В разговора участваха и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Георгиева, ръководители и представители на Управляващите органи на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 и Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“.

„Ще поискам от „Български ВиК холдинг“ ЕАД и от ВиК операторите да сключат споразумения до края на месеца за индексация на обектите, отнасящи се за европейско съфинансиране“, заяви регионалният министър. „Същото съм поискал и от Агенция „Пътна инфраструктура“, и от държавното дружество „Автомагистрали“ ЕАД“, допълни Шишков.

„По този начин се надявам възможно най-бързо фирмите изпълнители на строителни обекти да получат средствата за индексация, защото те реално са изразходили тези пари и в условията на сериозна инфлация са работили по обектите“, обясни на срещата министърът. Той апелира и Управляващият орган на ОПРР да работи по-активно за решаване на въпросите, свързани с индексацията на договорите на строителните фирми – бенефициенти по програмата.

За изчистване на въпроса, свързан с индексиране на изпълнените договори за строителство Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще предложи промени в Правилника за прилагане на Закона за обществени поръчки.

„Трябва да има ясни правила, по които да се работи и няма да спра да го повтарям“, заключи регионалният министър.

По-късно днес архитект Шишков проведе работна среща и с представители на Камарата на архитектите в България и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. В нея участва и заместник-министър Десислава Георгиева. С представителите на двете браншови организации регионалният министър обсъди широк кръг въпроси, свързани с прилагането на Наредбата за техническите изисквания към енергийните характеристики на сгради и възможностите за прецизиране на някои текстове и срокове.

Коментирани бяха също темите за напредъка по въвеждането на дигитализацията на строителния процес, предстоящите промени в законите за устройство на територията, за обществените поръчки и др. Министър Шишков представи и детайли около строителството на национална детска болница и други големи инфраструктурни проекти.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK