С над 150 млн.лв. ремонтират ученическите общежития в цялата страна

Снимка: Infomreja.bg

През последните 10 години изцяло завършени външни ремонти са направени в едва 4,8% от ученическите общежития

Процедурата за подбор на предложения за ремонт на ученически общежития по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) вече е открита, като крайният срок за кандидатстване е 16 юни 2023 г., съобщават от МОН. 

150 995 000 лева са предвидени по НПВУ за ремонтиране на ученически общежития в цялата страна. Средствата са предназначени за общински и държавни училища, центрове за специална образователна подкрепа и ученически общежития, чиято дейност не се организира от училища.

Те са разпределени по равно между шестте района за планиране в страната – по 25 165 833,34 лв. Максималният размер на един проект е 6 млн. лева. Минимален размер няма.

Целта е съществуващите общежития в системата на училищното образование да бъдат обновени и модерно обзаведени и оборудвани. По този начин ще се осигурят качествени условия за живот, самоподготовка и отдих в тях.

През последните 10 години изцяло завършени външни ремонти са направени в едва 4,8% от ученическите общежития – показва анализ на Министерство на образованието и науката. Аналогично цялостни вътрешни ремонти са направени в едва 7,2 на сто от общежитията. Подобряването на условията в тях е предпоставка за повишаване на приема в образователните институции и на мотивацията за учене.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk