Община Кюстендил пусна облигациите на заема за бъдещия Медико-балнеологичен център

снимки: infomreja.bg

Община Кюстендил е издала облигации за 6,5 млн. евро за изграждане на Медико-балнеологичен комплекс „Св. Иван Рилски”, съобщи investor.bg. Обезпечението е с общински активи на стойност 7,8 млн. евро, включитено 5,8 млн. евро ипотека върху общинска частна собственост и 2 млн. евро залог на настоящи и бъдещи вземания, включително данъчни и неданъчни. Срокът на облигационния заем е 10 години. Лихвата е плаваща (базирана на 6-месечен Euribor), но не повече от 6,5% годишно.

Въпросът дали да се финансира изгграждането на центъра със заем е предмет на обсъждане в Кюстендил повече от година. На 27-и март бе проведен местен референдум, в който гражданите отхвърлиха предложението. Кюстендилци гласуваха за и против въпроса: „Подкрепяте ли изграждането на Медико-балнеологичен комплекс в град Кюстендил, изцяло собственост на Община Кюстендил, с привлечени средства от външно финансиране, в размер не по-голям от седем и половина милиона евро, при годишен лихвен процент не по-висок от шест цяло и пет десети пункта?"

Гласувалите бяха 12 127. От тях 93, 47% отговориха с „Да”, а 5, 53% гласуваха против. Избирателната активност от 18, 99% обаче, според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, не бе достатъчна и предложението беше счетено за отхвърлено.

Кандидатът за кмет на БСП в Кюстендил Мая Шишкова, която беше председател на Общинската избирателна комисия за референдума, коментира, че „Това действие е закононарушение. Действията на кмета са недопустими и неморални. В момента общината вече има задължения на стойност около 7 млн. лева.”

Според Шишкова вземането на подобен заем, особено в края на мандата на Петър Паунов, е престъпление към кюстендилци. Народната представителка от „Коалиция за България” Мая Манолова нарече започването на процедурата по вземане на заема „убийствено за Кюстендил”.

 

КОМЕНТАРИ

До Пешо Дръвника23:50 - 13.09.2011
Ало, осведомения, ти си сигурно на Кюстендил последната дупка на кавала?
Брадва23:48 - 13.09.2011
Задобравя Пепи Перото. Сивата сделка с Бенчмарк за плажа сигурно е била репетиция.
Баба Гюра18:22 - 13.09.2011
С този център се прави най-голямата кражба в историята на Кюстендил. Номерът е да съберат няколко фирми и да опукат заема.
Брадва17:22 - 13.09.2011
На мен ми стана ясно, че кметът действа незаконно и залага бомби... за всеки случай, ако вземе че изгуби изборите. И че общината още малко и ще фалира.

FACEBOOK