Проблемът с водоснабдяването на Ковачевица е напът да се разреши

Снимка: Infomreja.bg

Притеснението на кмета Кирил Жуглев е свързано с интензивния дърводобив в района

Сериозният проблем с водоснабдяването на едно от най-посещаваните села в Родопите - Ковачевица, е напът да бъде разрешен. Държавата осигури  финансиране и подписа договори с община Гърмен на стойност над 4 милиона лева.

Село Ковачевица, което е обявено и за архитектурен резерват,  от години изпитва недостиг на вода и през най-силните туристически месеци се налага режим на водоподаването. Старият водопровод е изграден преди 86 години и само малка част от тръбите са подменени, споделя кметът на селото Кирил Жуглев.

"Водопроводът ни е подарък от цар Борис III", посочи той.

Освен пълна подмяна на 12-километровия водопровод, в проекта е предвидено и ново водохващане, като ще се изгради резервоар  четири пъти по-голям от сегашния:

"Изцяло нов водопровод – 12 км. Сложно трасе в интерес на истината и ще върви бавно".

Засега водата от планината е достатъчна, но притеснението на кмета Кирил Жуглев е свързано с интензивния дърводобив в района.

Средствата за  новите водопроводи и резервоари в Ковачевица и Горно Дряново са осигурени от Български ВиК холдинг, а договорите кметът на община Гърмен Феим Иса е подписал с Предприятието за управление на дейностите по околна среда. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK