ДГ "Джани Родари" в Гоце Делчев - първа в областта със солна стая

Снимка: Infomreja.bg

„Инвестицията в здравето на децата е безценна“, казва директорът Марияна Костадинова

Детска градина „Джани Родари“ в Гоце Делчев е единственото детско заведение в област Благоевград, което има собствена солна стая – една незаменима придобивка от изключително значение за здравето на децата. Тя е изградена от лицензираната фирма „Halomed construct“ ЕООД и отговаря на всички изисквания за солна терапия. Целият колектив е преминал съответно обучение, за което е сертифициран.

Декорът в солната стая на градината е приказен, напълно подходящ за деца. Умело е създадена асоциация с морския бряг и най-малките възприемат солта като пясък, който насипват в кофички или товарят в камиончета. А опънатият принтиран таван се синее с красотата на небе. За успокояващия ефект на терапията допринасят също тихата музика и променящата се нежна светлина.

Днес първи по график стаята ползват най-малките, дечицата от група „Буболечки“. Подовото отопление позволява всички да са боси, за да бъде ефектът от физиотерапията пълен.

Още с влизането всяко дете си взема от коша с играчки лопатка, за да гребе от „пясъка“, после сяда на столче и спокойно се занимава. А при по-големите деца определеното време минава в слушане на приказки или в сетивни игри.

В края на сеанса децата почистват играчките и ги поставят обратно в коша. Така неусетно изграждат навици, които винаги ще им бъдат полезни.

Разбира се, процесът се наблюдава от съответните ръководители на групите. Тяхна е грижата и да записват кое дете колко процедури е направило, защото според правилата, след десетата следва 20-дневна почивка.

Излязат ли децата от солната стая, тя се проветрява, за да е готова за посещението на следващата група.

„Инвестицията в здравето на децата е безценна“, казва директорът на градината Марияна Костадинова, удовлетворена от постигнатото. Резултатът напълно оправдава труда и вложените средства.

„ Ние работим по международен проект за екология с партньори от Италия, Португалия, Румъния и България, пояснява ръководителят на детското заведение. - Средствата са по този проект, както и от бюджета на градината. Родителите също се включиха със своята благотворителност. Така с общи усилия постигнахме това за нашите деца.“

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK