Кюстендилски социалисти отбелязаха 112 години от рождението на Димитър Каляшки

Снимки: БСП - Кюстендил

В проявите се включи депутатът за народен представител Бойко Кечков

Кандидатът за народен представител и водач на листата на коалиция „БСП за България" в 10 МИР - Кюстендил, Бойко Клечков, заедно със социалисти и антифашисти, поднесоха цветя и се преклониха пред паметника на Димитър Каляшки в родното му село Жиленци, както и пред паметната му плоча пред сградата на Община Кюстендил.

Димитър Каляшки е роден на 10 август 1910 г. в с. Жиленци, кюстендилско. Участва в Съпротивителното движение по време на Втората световна война. Преминава в нелегалност през 1941 г. Инструктор на ЦК на БРП . Организатор на движението в Кюстендилско. Партизанин от кюстендилската организация. Пише публицистични статии в нелегалния печат. Загива на 28 февруари 1943 г. при престрелка с полицията в родното си село Жиленци.

"Ние уважаваме нашите герои и почитаме тяхната памет, за да остане тя през вековете. Хора, като Димитър Каляшки са легендарни и достойни личности, които са се борили за правдата и човещината в България.Той е бил много подготвен, както идейно, така и организационно и е пример за младите социалисти и хората с леви политически убеждения и сега през 21 век.

Димитър Каляшки е от родното село на моите предци, така че почти кръвно съм свързан с него. В жиленската конспирация, в която е участвал Каляшки и полицията тогава ги разкрива, е участвал и моят дядо, заедно с него. Така, че почитта към паметта на тези герои е нужно да бъде изразена от хората и през 21 век" , каза кандидатът за народнен представител от левицата Бойко Клечков.

След 9-ти септември, като наистина голяма величина Димитър Каляшки е в центъра на политическата и идеологическа памет в района, както и на официалния календар.

Името му носят централна улица в Кюстендил, дървообработващо предприятие, окръжният пионерски дом, училища в селата и реномирана гимназия, читалището и домът-музей в родното му село, техникум по стенография и машинопис в София, зала в Софийския университет. Направени са паметници в Жиленци и в двора на мебелен комбинат.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK