Кметът на Благоевград спря обособяването на рудник за добив на барит

Снимка: Заповед, издадена през м. ноември 2022 г. за отмяна на ПУП от 2014 г.

В края на миналата година той подкрепи и протестна подписка

Заповедта на кмета Илко Стоянов за отмяна на ПУП, с който през 2014 г. е разрешено обособяване на рудник за добив на барит край с. Лешко, влезе в законна сила, след като беше обявена и изтекоха законните срокове за обжалване.

Тя бе издадена през м. ноември 2022 г., а към дата днешна намерението на „Илинденски мрамор“ за реализиране на рудник за добив на баритна суровина от находище „Тевни дол“ окончателно е спряно.

Мотивите за действията на кмета Стоянов са, че целият имот, предвиден за реализиране на рудник попада в защитени зони по програма „Натура 2000“, има несъответствия в изготвените документите и не е проведена процедура по съгласуване с РИОСВ, както и че няма осигурен транспортен достъп до обекта.

Освен това, кметът се съобрази с опасенията на жителите на няколко села в района, че човешкото здраве и околната среда ще бъдат подложени на риск, заради високата степен на токсичност на бария.

Сред притесненията на хората, описани във възражения, адресирани до редица институции, са и че при експлоатация на подобен обект очакваните контролирани взривове ще причинят стрес на жителите, както и че би могло да се влоши качеството на водата и водоснабдяването, тъй като при контролираните експлозии може да се стигне до разместване на пластове на варовиковите нишки, по които минават подпочвените води.

В тази връзка, през последните месеци кметът Илко Стоянов проведе редица срещи с жители на Благоевград и селата Падеш, Дебочица, Покровник, Горно Лешко, Лешко, Габрово, съобщават от Общината.

В края на миналата година той подкрепи и протестна подписка, с която хората настояха процедурата по обособяване на рудник да бъде прекратена.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK