Приеха предложението на кмета Илко Стоянов за размера на такса смет

Снимки: Общински съвет - Благоевград

Това стана след почти двучасови спорове

Две предложения бяха разгледани и гласувани на днешното извънредно заседание на Общинския съвет в Благоевград.

Дискутирана бе Заповед № ОА-АК-349 от 29.12.2021 г. на областния управител, с която връщат Решения № 547, 550, 552, 553, 554 по Протокол № 19 от проведено заседание на Общински съвет Благоевград на 17.12.2021 г., като незаконосъобразни за ново обсъждане в Общински съвет.

Дебати предизвика предложението на кмета Илко Стоянов относно промяна в размера на таксата и намаляване на първоначално приетото увеличение на 2,9 промила.

След почти двучасови спорове беше прието предложението на кмета, с което размерът на такса смет за жилищни имоти на граждани и предприятия върху данъчна оценка на имотите е 2.1%.

Председателят на Общински съвет Радослав Тасков сподели, че намира за съвсем нормален дебата, който се образува през последните дни сред обществеността и в социалните мрежи по отношение на предлаганото изменение на такса "Смет". Според него през годините е имало липса на подобен дебат и затова сега се стига до такава ситуация.

„Намирам случилото се за особено полезно. От всичко изказано стана ясно, че методиката, която общината използва за определяне на такса "Смет" не е справедлива, защото се определя на база данъчна оценка на имота", коментира председателят на Общински съвет Радослав Тасков.

От думите му стана ясно още, че при настоящата ситуация 80% от "сметката" ги плаща бизнесът.

„Популизмът трябва да е последното нещо, което да интересува общинските съветници и че бъдещето на Благоевград е много по-важно от всичко“, категоричен бе в изказването си председателят на местния парламент.

Радослав Тасков направи и сравнение между такса "Смет" в Благоевград и например общините: Гоце Делчев - 4 промила, и Разлог - 6 промила.

Общинските съветници дадоха и съгласието общинският съветник Иван Ризов да бъде председател на временната комисия към Общински съвет Благоевград, която трябва да направи избор на съдебни заседатели към Окръжен съд – Благоевград.

На извънредното заседание бе гласуван и съставът на временната комисия по провеждане на процедурата и спазване на критериите и необходимите документи за кандидатстване съгласно изискванията на Закона за съдебната власт.

За членове са избрани: Иван Станчев, Кирил Илиев, Валентина Шаркова и Исмет Узунов.

Те трябва да проведат процедурата по избор на съдебни заседатели и одобрените от тях да предложат за гласуване на заседание на Общински съвет Благоевград .

До избор на съдебни заседатели се стигна, след като изтече мандатът на досегашните.

Документите за кандидатстване се подават в деловодството на Общинския съвет Благоевград, в кабинет 108.

След изчерпване на дневния ред председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков закри заседанието.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK