"Римляни" разказваха истории за Късноантичната сграда в село Дренково

Снимка: Община Благоевград

Нестандартна и вълнуваща се оказа снощната августовска вечер за благоевградчани

Пътуване назад във времето! Благоевградчани се докоснаха до древни тайни, римляни се разходиха из Късноантичната сграда в село Дренково.

Нестандартна и вълнуваща се оказа снощната августовска вечер за благоевградчани. Десетки жители имаха възможността да се пренесат назад във времето и да се докоснат до древни тайни.

Павел и Иво, археолози в Регионалния исторически музей, представиха реплики на римско въоръжение. Пременени като римски войници, в цивилно римско облекло, с туники и войнишки обувки, те презентираха детайли около използваните в миналото оръжия като спата (римски меч) и римска кама.

Мария Пашова, уредник в Регионален исторически музей, и Кирил Алексиев, директор на РИМ – Благоевград разкриха интересни факти, свързани с археологическите разкопки в село Дренково, датиращи от 4-6 век.

Бе открехната и завесата към времето, когато се е появила пицата, бе разказана историята на най-стария плосък хляб, гарниран с вкусни продукти. Община Благоевград бе подготвила и пица за гостите в Късноантичната крепост, които имаха възможността да опитат типичния вкус на пица „Margherita“.

Водещ на събитието бе Силвия Домозетска, директор на Дирекция „Култура, спорт, туризъм” към Община Благоевград. Благоевградчани станаха и свидетели на музикално изпълнение, дело на Тодор Язовалийски, който изсвири древна мелодия на кемане – предшественик на днешната гъдулка.

За гостите на събитието бяха подготвени и традиционни храни и напитки за римляните – грозде, круши, вино, фурми, предоставени от дарители.

Лятната вечер завърши с разходка из късноантичната крепост, като представители на РИМ - Благоевград обясняваха подробно миналото на останките.

Kъсноантичната сграда се намира в село Дренково, на 16 км от Благоевград. През античността (IV-VIв сл.Хр.) покрай река Дренковска се е намирал един от пътищата свързващи долината на Струма с долината на Вардар. Предполага се, че този път е бил важна пътна артерия свързваща селищата от поречието на р. Струма. Това се потвърждава от квадратната сграда с отбранителни полукръгли кули в четирите ъгъла, намираща се южно от Дренково. Отбранителното съоръжение е било свързано с охраната на пътя, от археологическите проучвания е установено, че то е използвано и през средновековието (IX-Xв). Преди години сградата е частично реставрирана с идеята да се превърне в обект за културно-исторически туризъм.

Позабравен през годините, днес археологическият обект намери своя "нов живот" със събитието на Община Благоевград, което предизвика голям интерес.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK