Решен казус! Няма да добиват баритна суровина край село Лешко

Снимки: Община Благоевград

Стоянов проведе среща в село Падеш с жители на общината, по време на която съобщи новината за отмяна на заповедта

Кметът на Благоевград Илко Стоянов отмени заповед, издадена през 2014 г., за Подробен устройствен план, в който е предвидено обособяване на рудник за добив на баритна суровина от находище „Тевни дол“, в землището на с. Лешко.

Сред основните мотиви за решението на кмета Стоянов са фактът, че целият имот, предвиден за реализирането на рудник попада в защитени зони по програма „Натура 2000“, има несъответствия в изготвените документите и не е проведена процедура по съгласуване с РИОСВ, както и че няма осигурен транспортен достъп до обекта.

Заради инвестиционното намерение на „Илинденски мрамор“ ООД в Община Благоевград има постъпили над 50 бр. възражения от собственици на недвижими имоти в селата Падеш, Дебочица, Покровник, Горно Лешко, Лешко, Габрово, в м. Горна Мездра и в Благоевград.

Тази вечер кметът Илко Стоянов проведе среща в село Падеш с жители на общината, по време на която съобщи новината за отмяна на заповедта.

„Благодарим за подкрепата от Ваша страна, в резултат на която постигнахме обща победа. Ползите от предприетите действия ще бъдат за целия регион“, заявиха хора след срещата.

На място бяха обсъдени и конкретните притеснения на жителите, които произтичат от евентуалното обособяване на рудник за добив на барит от находището край с. Лешко.

Сред тях са силно замърсяване на въздуха, очаквани взривове, които ще причинят стрес за хората, живеещи в района, както и рискове от влошаване на качеството на водата и водоснабдяването, тъй като при контролираните експлозии може да се стигне до разместване на  пластове на варовиковите нишки, по които минават подпочвените води.

Сред доводите на хората, подали възражения са и че евентуалното откриване на рудник в с. Лешко ще доведе до сериозни щети на инфраструктурата на целия район.

Припомняме, че преди дни кметът подкрепи и протестна подписка, с която жители настояха процедурата по обособяване на рудник да бъде прекратена, тъй като ако бъде допуснат подобен обект, дейността му може да породи сериозни рискове за човешкото здраве. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK