Два големи празника отбелязват в Банско - на 24 и 26 май

Снимка: Община Банско

300 години от рождението на Паисий Хилендарски ще отбележат БАН

Тържествено честване на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост

В празничния ден, на централния площад в Банско, ще бъде честван най-българският празник – 24 Май. Програмата ще започне в 11:00 часа с приветствие на кмета на община Банско г-н Иван Кадев и награждаване на изявени учители, ученици и културни дейци, и ще продължи с концерт, подготвен от читалище “Никола Вапцаров- 1894“, с участието на състави и изпълнители от читалището, НУ ”Св. Паисий” и СУ ”Неофит Рилски”.

Вечерта, от 20:00 часа, ще споделим радостта от завършването на зрелостниците от випуск 2022 на Професионална гимназия по електроника и енергетика, Професионална лесотехническа гимназия „Никола Вапцаров” и Гимназия по туризъм „Алеко Константинов”.

300 години от рождението на Паисий Хилендарски ще отбележат Българската академия на науките и община Банско

Българска академия на науките и община Банско ще отбележат 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на История славянобългарска с национална научна конференция „В началото бе Историята“ и изложба в град Банско.

Честванията ще започнат на 26 май от 9.30 ч. с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Св. Паисий в града. Националната научна конференция ще бъде открита от 10 ч. в тържествената зала на читалище „Никола Вапцаров – 1894“ с приветствие на председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски, министър Николай Денков, Неврокопския митрополит Н.В Пр. г. Серафим и кмета на община Банско инж. Иван Кадев. В конференцията историци ще представят последните проучвания върху делото на големия български будител и делото на живота му – История славянобългарска.

Част от честванията ще бъде и организираната от Централна Библиотека на БАН изложба за делото на Паисий, която ще бъде експонирана в читалището по време на конференцията. В 24 постера ще бъдат показани издания на Историята, източници за написването ѝ, както и по-важни изследвания и публикации за нея от български и чужди учени, които се съхраняват във фондовете на ЦБ на БАН.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK