Засаждат горички в памет на загиналите от заметресенията в Турция

Снимка: Novini247

Планира се тази седмица да бъдат засадени един милион фиданки

Горички в памет на загиналите при разрушителните земетресения на 6 февруари ще бъдат създадени във всички 81 окръга на Турция, съобщава държавната телевизия ТРТ-Хабер.

Днес е Международният ден на горите, а в Турция първата седмица на пролетта се отбелязва и като „Седмица на гората“.

Планира се тази седмица да бъдат засадени един милион фиданки във всички 81 окръга на страната, като по този начин ще бъдат създадени „Горички в памет на жертвите на земетресенията“ от 6 февруари.

По данни на турското министерство на земеделието и горите 29,7 процента от площта на Турция е покрита с дървета. Според данните Турция се нарежда на 12-о място в света по залесяване.

В периода от 2003 до 2022 г. (по време на управлението на Партията на справедливостта и развитието – бел. авт.)  в Турция са били засадени 6,5 милиарда фиданки, информира министерството на земеделието и горите.

Планира се тази година по време на "Седмицата на гората" да бъдат засадени 1 милион фиданки, т.е. да бъдат залесени 57 462 хектара земи. Така ще бъдат създадени „Горичките в памет на загиналите при земетресенията“. Всички граждани са поканени да участват в създаването им.

Броят на жертвите на земетресенията от миналия месец в Турция надхвърли 50 000 души, ранените са над 107 000.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK