Ски сезонът в Банско чука на вратата, първите любители на ските вече са на пистите

Снимка: https://www.facebook.com/funbansko

Обилна снежна покривка, обработени писти и прекрасни условия за ски и сноуборд предлага Пирин

Първите любители на зимнините спортове вече могат да им се насладят в Банско.

Обилна снежна покривка, обработени писти и прекрасни условия за ски и сноуборд предлага Пирин. Валежите през последните две седмици са предпоставка за по-ранното отваряне на пистите, въпреки че официално сезонът започва от 18 декември.

Тази година ще е поредната, в която няма да има тържествено откриване на сезона с концерт, развлечения и игри за туристите поради пандемията. Независимо от което, концесионерът е предвидил, че в деня на откриване на сезона цената на ски картата ще е 20 лв., а цената на двупосочния „билет“ за кабинковия лифт до Бъндеришка поляна – 10 лв.

Разходката на 18.12. до Бъндеришка поляна си заслужава и без ски, защото от 12 часа децата от ски клуб Юлен ще направят демонстративно спускане.

Редовните цени на картите пък имат завишение с около 12%.

Зелен сертификат за лифта не се изисква, но той ще важи, както навсякъде за баровете и ресторантите.

Дистанция, маски в кабините и на закрито, включително и в лифтовете са мерките, които остават в сила и тази година.

От фирмата концесионер, така и от ПСС, алармират за спазване и на правилата за безопасно каране в пистите, а не извън тях, тъй като опасността от лавини е висока, а преди дни се налагало и контролирано събаряне.

В района на Банско и Пирин снежната покривка е между 60-80 см и 120 см.

Във високите части, при такива ситуации са възможни големи лавини с необичайно дълъг път и размери. Във високата планина няма видимост, както и подробна информация за състоянието на снега. Съветваме до успокояване на ситуацията да се избягват преходи в дълбоките долини, които може да се засегнат от големи лавини (Бъндерица, Демяница).

При желание за фрирайд трябва много консервативен избор на маршрути, включително да се избягват стръмни гори, като тези в Банско.

Възможни са лавини и в горите, алармират от Avalanche Bulgaria.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK