ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС поискаха новото ръководство на НЗОК да подаде оставка

Снимка: БГНЕС

Те са се договорили за регламент, по който да се избират регулаторите

Ние от самото начало полагаме усилия да не допускаме плаващи мнозинства. Мнозинството, което крепи кабинетът „Денков – Габриел“, трябва да взима решения заедно по ключовите въпроси за управлението и определянето на ръководствата на регулаторите и това е важен принцип, защото така сме сигурни, че ще вървим заедно по поставените цели.

Това каза съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов, който участва в лидерска среща между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС с представители Асен Василев и Бойко Борисов.

Разбрахме се да започнем разговор за регламента, който да бъде подписан най-накрая за излъчването и попълването на регулаторите. Който регламент да гарантира съгласието на партиите. Регламентът не го отлагаме във времето, ще отнеме време да го договорим, каза Иванов.

Той коментира, че вчерашния избор на подуправителя на НЗОК е опорочен.

Ще отправим молба към управителя и подуправителя на Касата да направят крачна назад, без това да е свързано с укор към тях. Това означава оставката им, уточни Иванов.

За да може да стартираме процедурата на чисто по този регламент. Регулаторите ще изчакат регламента, допълни Иванов като уточни, че регламентът цели да подсили мнозинството, а не да се създават сътресения в него.

Благодаря на Христо Иванов и Асен Василев за срещата. Тя решава няколко неща днес.

Борисов заяви, че всички са се обединили около „краката назад“.

Те ме обвиняват мен за „Възраждане“, аз тях – за „Лукойл“, те ме обвиняват за едно, аз за друго. Разбрахме се да спрем! Нека да подпишем, да е ясно мнозинството, да има ясен регламент!, каза Борисов.

Няма да искаме оставката на Асен Василев, ако има критики към Бюджет 2024. Той ни обясни подробности за законите. Когато водим един нормален, без крясъци и истерии от първия ред разговор, без нищо свързано с политиката държание, можем да намерим консенсус, каза Борисов.

Асен Василев обяви, че за първи път от над 20 години държавата е събрала повече от данъци, отколкото е похарчила. Ще имаме намаление на дефицита от 0,8 на 0,6%, което ни позволява да сме в 3-те процента за декември. Данъчните мерки дават резултат, каза още Василев.

Той се похвали с повишението на събирателността.

Имаме ясна рамка за бюджета за догодина, но имаме стабилна основа. Обсъдихме, че подкрепа за приемането на Закона за бюджета има. Бюджетът на НЗОК не мина след гласуване в Бюджетната комисия, обяви Василев.

Той обясни и причината – две мерки, свързани с прозрачното разходване на парите.

След вчера, когато видяхме, че „показването на мускули“, няма нужда. Бюджетът на НЗОК, на държавата ще бъдат подкрепени. Трябва ни ДПС в този разговор, който водим – за промените в Конституцията, завърши Борисов.

Припомняме, че по-рано днес сутринта, премиерът Николай Денков заяви на брифинг:

Със избора на подуправителя на НЗОК бяха нарушени два принципа. Първият – че не позволяваме да бъдат назначавани на ключови места хора, които имат проблеми. Второ - договорките с ГЕРБ винаги са били едни и същи – да се назначават хора, които са приемливи и от двете страни. Вчера силово със съдействието на „Възраждане“ ГЕРБ и ДПС избраха този човек. 

Според Денков е важно да се приеме механизма за вземане на решения между двете управляващи коалиции – ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, който е представен пред ГЕРБ още през юни, но не е обсъден.

Нямаме механизъм за вземане на решения и случилото се вчера бе тест за това какво става, когато липсва механизъм. Ние очакваме от ГЕРБ да се появяват на масата на преговорите и да подпишат този документ как се вземат решения, каза Денков.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK