Паметна плоча, увековечаваща ХХII олимпийски игри в Москва, краси фасадата на Младежкия дом в Благоевград

Снимки: Община Благоевград

Плочата е реставрирана и изложена като исторически артефакт в постоянна експозиция

Ръководството на Община Благоевград предприе действия по изработване на реплика на оригиналната паметна плоча, увековечаваща древния пламък за ХХII олимпийски игри в Москва. С възобновяването и съхранението й ще се възобнови и олимпийският дух на Благоевград, категорични са от общинската администрация.

41 години след поставянето й по предложение на ръководството на Регионален исторически музей-Благоевград, плочата е реставрирана и изложена като исторически артефакт в постоянна експозиция.

Олимпийските игри са най-известното състезание в света. През 1936 г. е приета традиция "щафета на олимпийския огън". Наред с олимпийското знаме и олимпийския символ от петте преплетени кръга,огънят става традиционен атрибут за всяка следваща олимпиада. През територията на България олимпийският огън преминава четири пъти, като два пъти минава през Благоевград - през 1936 г. по пътя за Берлин, и през1980 г. - за Москва.

Олимпийската щафета е оставила значим белег в Благоевград за олимпизма като идеология за спорт. За ХХII летни олимпийски игри олимпийският огън тръгва от Олимпия за град Москва - домакин на игрите.

На 25 юни 1980 г. олимпийската щафета влиза в пределите на България, като първият пункт за пренощуване на огъня е сградата на Младежкия дом в Благоевград.

Днес по повод Международния олимпийски ден, Олимпийски клуб Благоевград, преподаватели и студенти от ЮЗУ „Неофит Рилски“ със съдействието БОК и Община Благоевград организираха от 10.00 ч. факелно бягане около езерото в парк „Бачиново”.

В проявата ще се включиха около 100 участници – студенти от специалностите „Физическо възпитание и спорт” и „Спорт“, преподаватели в ЮЗУ „Неофит Рилски”, както и деца от спортните клубове в Благоевград и ученици. Преди старта на факелното бягане бе запален символично олимпийският огън от Ирина Никулчина, бронзов медалист от ХIХ Зимни Олимпийски игри в Солт Лейк Сити през 2002 г.

Участниците в кроса ще получат международен олимпийски сертификат, осигурен от БОК, подписан от президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах и председателя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова.

От 11.00 ч. в Регионален исторически музей бе открита изложба "Спортът за един мирен свят"

Изложбата цели приобщаване на спорта към историческата памет на града и популяризиране на културните ценности по темата. Експонатите се представят за първи път пред публика.

Изложбата „Спортът за един мирен свят“ се реализира с помощта на:

 - ЮЗУ „Неофит Рилски“, катедри „Теория и методика на физическото възпитание“ и „Спорт“. Специалната заслуга принадлежи на доц. д-р Даниела Томова, която е и председател на Олимпийския клуб в Благоевград. Тя организира представянето на клуба в музея и на студентския спорт.

- Държавен архив – Благоевград предоставя фотографиите от щафетата на олимпийския огън в Благоевград през 1980 г.

- Колекционерът и приятел на музея Йордан Стоянов предоставя редки значки и плакети от първите международни спортни участия на България.

- Колекционерът и приятел на музея Методи Кехайов предоставя спортни трофеи от историята на родния футболен отбор „Пирин“.

- Участват също спортните деятели: Калин Анастасов - шампион по тенис и ръководител на тенис клуб Пирин), Сергей Христов - шампион тласкане на гюлле, Кристиян Атанасов - шампион по тенис на маса, Евтим Евтимов – факлоносец на олимпийския огън през 1980 г.

Изложбата е поздрав за всички спортни клубове, спортисти, треньори, фенове и граждани, които подкрепят идеята спортът в Благоевград да заеме достойно място в бъдещето на нашия град.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK