Световноизвестни певци и музиканти изнесоха концерт за децата на Гоце Делчев

Снимка: Infomreja.bg

Концертът беше посветен на 100-годишнината от рождението на Леда Милева

В навечерието на фестивала „Неотъпкана пътека: камерна музика в Ковачевица“ децата на Гоце Делчев имаха възможност да присъстват на концерт, изнесен от световноизвестни певци и музиканти специално за тях.

В сградата на Неврокопската митрополия се състоя концерт, посветен на 100-годишнината от рождението на поетесата Леда Милева. В него участваха създателката на фестивала , пианистката Лора Чекоратова, оперната певица Мариана Карпатова, нейната колежка Таня Угринова и музиканти от „Неотъпкана пътека“.

Началното изпълнение – музикален диалог между две „котета“ веднага грабна вниманието не само на децата, но и на техните родители. Умело превъплъщавайки се в ролите на познатите животни, двете певици показаха на децата как доброто побеждава. Техните герои, в началото толкова враждебно настроени един към друг, в края се сприятелиха и с удоволствие започнаха да разменят играчките си.

Разказвайки за началото на своите музикални прояви, Мариана Карпатова изрази дълбоката си благодарност към музикалния педагог, насърчил любовта и към музиката, Виолета Крантева, ръководител на музикална школа към читалището в Гоце Делчев и създател на вокалната група „Пламъчета алени“. Оперната певица пожела на  децата също да намерят учителите, които да подкрепят техните интереси и да развият възможностите им.

В краткото си представяне пианистката Лора Чекоратова, която свири на пиано от 4-годишна, сподели свой спомен. „В Школата по пиано, която посещавах, ме научиха, че винаги пиленцето казва чик – чирик – до – ре – до“, каза тя, след което попита дали има някое дете, желаещо да изсвири чик – чирик като пиленцето.  Децата, които откликнаха на поканата, се справиха отлично.

Концертът продължи с представяне на други инструменти – цигулки, виоли, виолончели, и с откриване на разликата  между цигулка и виола, виола и виолончело.

Богатият концерт включваше и детско изпълнение. Талантливата ученичка от Корница Елиф Уруч, усъвършенствала своята дарба в създадената от Мариана Карпатова Академия „Пеещи сърца“, изпълни две песни – „Зайченцето бяло“ и „Вълшебни думи“, в съпровод на пиано и цигулка.

Освен „Зайченцето бяло“ – най-популярната детска песен от Петър Ступел по текст на Леда Милева, на концерта бяха припомнени и други текстове от известната поетеса. А в неговия край всяко дете получи книжка с творби от Леда Милева. Това стана възможно благодарение на дарението, направено от Виолета Цонева - снаха на известната поетеса.

Уважението си към културната проява в Гоце Делчев госпожа Цонева прояви и чрез личното си присъствие на концерта.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK