Ден за размисъл в Гърция преди парламентарните избори

Снимка: ЕПА

Според гръцките социолози "Нова демокрация" ще получи между 36 и 39% от вота на гърците

В полунощ приключи предизборната кампания в Гърция и днес в страната е ден за размисъл преди парламентарните избори утре.

Последните социологически проучвания дават преднина за управляващата дясноцентристка "Нова демокрация", но не е сигурно, че след гласуването в неделя ще е възможно съставянето на правителство, пише БНР.

В последните шест различни проучвания на общественото мнение, публикувани часове преди деня за размисъл, "Нова демокрация" има преднина между 5 до над 7 процента пред основния си опонент – лявата СИРИЗА.

Според гръцките социолози "Нова демокрация" ще получи между 36 и 39% от вота на гърците.

Основната опозиционна партия СИРИЗА изглежда няма да има над 30 %, а около 29.

Противоречива е картината за социалдемократическата ПАСОК, която според някои от проучванията изглежда застрашена да загуби дори третото място пред очевидно набиращата скорост Гръцка комунистическа партия - ККЕ, но според други ПАСОК си осигурява сравнително комфортен двуцифрен процент.

Според повечето социолози "MеPA25" на антиевропейски настроения Янис Варуфакис и "Елиники лиси" на ексцентричния политик, бизнесмен и журналист Кириакос Велопулос си осигуряват, и то сравнително комфортно, влизане в парламента, докато според други те се борят да преминат изборната бариера от 3%.

Не е сигурно, че в неделя Гърция ще има ново правителство заради промените, въведени от СИРИЗА и отнемането на бонуса за първата партия, който даваше възможност за стабилно самостоятелно управление.

По този повод лидерът на "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис, на последния си предизборен митинг снощи в подножието на Акропола, коментира:

"Изправени сме пред безмилостни противници, които не са съгласни помежду си, но заедно залагат мината на пропорционалната система без бонус за първата партия. Един капан за анархия, която трябва да бъде зачеркната с гласа ни, преди да стане национална слабост и обща парализа. Гледам, г-н Ципрас сочи с пръст, а в същото време се провали както като правителство, така и като опозиция."

Ден по-рано, по време на основната си заключителна реч на историческия атински площад "Синтагма", известен с борбите за по-добра Гърция през изминалите години, лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас нападна опонента си Мицотакис, че от е част от статуквото и израсналите "със златна лъжичка".

"Не сме родени с убеждението, че тази държава е наша собственост. Не сме се родили принцове. Ние сме родени и пораснахме с убеждението, че държавата принадлежи само на народа и само него трябва да обслужва."

На кого ще доверят управлението на страната си гърците ще стане ясно малко след 19 часа в неделя.

 

КОМЕНТАРИ