ОА-Благоевград за индустриалната зона: Пропусната процедура е причина да бъде върнато решението

Снимка: Infomreja.bg

Христов: Няма война, каня кмета на разговор!

Пасища скараха областния управител и кмета на Благоевград.

Една пропусната административна процедура е причина да бъде върнато решение на Общинския съвет в Благоевград, заявиха от Областната администрация по казуса с индустриалната зона край Зелен дол.

На 19 май на извънредна сесия ОбС приема решение за промяна на собствеността на имоти, които ще влязат в обхвата на зоната, от публична в частна общинска собственост. Това решение обаче е трябвало да „почака“ до следваща сесия, а на съответната да бъде променено предназначението на имотите, които са пасища.

На пресконференция, дадена от областния управител на Благоевградско – Стоян Христов, стана ясно, че война между институциите няма, но няма и комуникация. Така се води задочно – през медиите, диалог, а проблемите на национално ниво между „Дондуков“ 1 и „Дондуков“ 2 се пренесоха в Благоевград с локация „Георги Измирлиев“ 1 и „Георги Измирлиев“ 9.

Преди да се промени собствеността на имотите от публична в частна, трябва да се промени предназначението на имотите, които са предмет на процесното решение. Трябва да са спазени условията и реда, посочени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, тъй като имотите са пасища и там е посочено тяхното предназначение и как се променя то, което се посочва в специален закон за общинската собственост, където е предвидена промяната на публичността на имотите.

Това обясни старши експерт Благовестка Александрова от Дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост“ към ОА.

Именно този коментар е и решението на проблема с реализирането на проекта за индустриалната зона до АМ „Струма“, а не пречене, война и тероризъм, които оказва ОА само и единствено върху Община Благоевград и в частност предложенията на кмета Илко Стоянов, правени до ОбС.

Александрова допълни: Изключението, което допуска законът при промяна на предназначението на пасища, е свързано с условия, които трябва да са изпълнени, за да се случи съответната промяна на предназначението.

Законът за собствеността и ползването на земеделските земи предвижда такъв тип решения да се изпълняват по специални закони и нормативи за резерв от постоянно затревени площи, както и при условие, че няма недостиг на земи за нуждите на животновъдството. С решението ОбС определя и срока на валидност на предварителното съгласие, което не е направено от ОбС-Благоевград. Тази процедура е между 3 и 6 месеца.

По отношение на коментарите по адрес на областния управител и екипа му, направени от кмета, Стоян Христов заяви:

Изнесеното в изказването на г-н Илко Стоянов силно прилича на изнесеното в едни публично известни записи, в които се говори срещу държавата. Кметът си позволи да направи и лични нападки към областния управител.

Христов напомни, че при казуса с повишаването на такса смет, кметът на Благоевград е изпратил писмо до областния управител с искане да бъдат уволнени служители от Администрацията. Христов обаче направи паралел със служители на Община Благоевград, които бяха задържани за вандалска проява над т. нар. Македонски културен център „Никола Вапцаров“, но кметът не взе отношение по този проблем и не е освободил съответните двама служители.

Областният управител заяви категорично, че досега подобни „отношения“ между ОА и която и да е Община в областта не е имало. Начина на работа с останалите кметове, председатели на Общински съвети и юристи към дадена Община е следния:

Ако ОА върне решение към някой ОбС, то в самото решение са посочени начините са „поправката“ му.

Много от председателите на Общинските съвети, както и юристи, се консултират с областния управител или юристите на ОА при върнати решения и тяхната административна поправка.

Също така кметовете често общуват с областният управител по различни проблеми казуси

„Комуникация между мен и кмета на Благоевград липсва и дори съм сигурен, че той ми няма телефонния номер. Досега не съм провеждал разговор с него. Аз го каня да говорим, нека да дойде в ОА, да седнем и да решим проблемните точки. Не през медиите“, каза Христов.

По-рано днес на пресконференция, дадена от кмета на Благоевград, Стоянов заяви, че е опитвал да говори с Христов, но той е мълчал или не е говорил по същество.

Репортер на ИНФОМРЕЖА зададе три блиц въпроса: Пречи ли ОА за развитието на града? Ще се кандидатира ли Христов за кмет? и Намесва ли се Николай Шушков към настояще в дейността на ОА?

Христов отговори:

„ОА никога не е пречила на дейността на ОбС, а колегите, разглеждащи взетите решения, си вършат работата.“

„Изборите са далеч. Сега е по-добре да работим!“.

„Г-н Шушков е на пост, който не му позволява да има каквато и да е намеса в работата на ОА.“

На въпрос какво би следвало, ако ОбС на сесия на 31 май прегласува върнатото решение, тоест не изпълни предписанието на ОА, Христов заяви:

„Ако сега се прегласува, има потенциална опасност бъдещите инвеститори да се сблъскат със законов проблем.“

Припомняме и думите на кмета по казуса с индустриалната зона и върнатото решение:

Тогава, когато се касае за изграждане на Индустриални паркове в закона е предвидена съкратена процедура за промяна на предназначението, като измененията могат да бъдат направени със съгласието на местния законодателен орган. Именно това гласувахме на предишното заседание на ОбС, но областният управител върна решението. За пореден път сме свидетели как законът се използва незаконосъобразно, а целта е да се пречи чрез забавяне на процедурите. Все си мислех, че областният управител ще прояви разум, ще надмогне егото си, ще загърби политически амбиции на хората около него и ще позволи Благоевград да се развива, но очевидно съм надценил нечии възможности. Изборите са си избори, но Община Благоевград трябва да се развива, независимо кой е кметът. Тук става въпрос за проекти, които ще бъдат одобрени след предстоящия местен вот и вместо да се обединим и заедно да работим Благоевград да върви напред, определени хора непрекъснато пречат.

Той заяви, че в качеството си на кмет ще изпрати писма до Министерски съвет и Президентството на Р България, за да попита до кога Община Благоевград трябва да води дела, заради умишлено саботиране на развитието на града и местната икономика.

Върнатото решение от областния управител ще бъде преразгледано повторно утре по време на заседание на Общински съвет. 

ВИЖТЕ ВИДЕОТО И ИЗЯВЛЕНИЕТО НА ХРИСТОВ:

Снимка: Върнатото решение
Снимка: Закон за собствеността на земеделските земи

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK