ЦИК очаква промяна в броя на мандатите в 1/3 от изборните райони

Снимка: Infomreja.bg

Решение по въпроса се очаква през следващата седмица

Първо трябва да бъде издаден указ на президента за насрочване на изборите. След това очакваме неговия указ, с който той ще определи наименованията и границите на изборните райони, въз основа на което трябва да вземем нашето решение за броя на мандатите по изборни райони. Това заяви пред БНР председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова.

Тя посочи, че ще бъдат съобразени няколко обстоятелства.

Едното е разпоредбата на Изборния кодекс, останала непроменена - според нея не може в един изборен район да има по-малко от четири мандата.

Въз основа на данните на Националния статистически институт след последното преброяване на населението ЦИК ще определи броя на мандатите за всеки многомандатен избирателен район.

По думи на Нейкова в около 1/3 от изборните райони се очаква да има промяна в броя на мандатите. Решение по въпроса се очаква през следващата седмица.

Тя отбеляза, че когато изборите са редовни - веднъж на четири години, може да има по-стройна организация и по-дългосрочно планиране на разяснителната кампания и на обучението на членовете на секционните избирателни комисии.

В навечерието на избори често се оказваме с промяна в изборното законодателство и трябва в спешен порядък ЦИК да организира тези дейности, поясни Нейкова.

По нейни думи бюлетината за машинното гласуване трябва изглежда така, както законодателят предвижда.

"След като избирателят гласува с машина, трябва да се отпечата бюлетина, върху която е изписан отразеният вот, след което трябва да се сгъне по начин, който не позволява да се разкрие тайната на вота, и на гърба да се постави печат от СИК. Не можем да говорим за бюлетина за машинно гласуване от порядъка на 50-60 см, каквато е обичайно дължината на една хартиена бюлетина", разясни тя.

Според нея е добре органите, които провеждат удостоверителната процедура, да имат по-публична дейност, за да не остане нечута поканата за присъствие на тази процедура.

От ЦИК призовават за повече спокойствие, защото след като е станало ясно, че ще има избори, е започнало да се създава напрежение около това дали ще има, или няма да има хартия, дали ще работят, или няма да работят машините.

"Хартия ще има. Изборите ще бъдат произведени", увери Нейкова.

Тя посочи, че членовете на СИК ще получат възнаграждение, не по-малко от 1/4 от минималната работна заплата, т.е. около 195 лева.

За сравнение, на последния вот през октомври те са получили около 85 лева.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK