Видеонаблюдението не е осветлило най-тъмните избори в скорошната ни история

Снимка: Infomreja.bg

Това констатира Стефан Манов, член на Обществения съвет към ЦИК

Това са най-тъмните избори в скорошната ни история въпреки осветлението от видеонаблюдението. Това заяви пред БНР Стефан Манов, член на Обществения съвет към ЦИК.

Той подчерта, че от Обществения съвет са предупредили за готвената хроника на една предизвестена смърт на изборните процеси у нас.

"Днес няма човек, който да каже точно колко души са гласували на 2 април. Ако съберете бюлетините с хартиено гласуване и тези с машинно, няма да получите сумата, посочена от ЦИК за общ брой на действителните бюлетини. Има 1000 бюлетини разлика", изтъкна Манов.

Той призова всички политически партии, които са в Народното събрание, да сезират съвместно Конституционния съд, за да бъдат поправени тези грешки.

По негови думи може да става въпрос общо за 2000 гласа, които не променят крайния резултат. Няма да има промяна в мандатите, но това е уважение към избирателя, изтъкна Манов.

Той посочи, че отговорността на Комисията е огромна по цялата линия. Манов напомни, че от Обществения съвет са предупредили, че вида на протокола на СИК създава предпоставки за грешки и са предложили друг образец на протокол. Той обаче бил подкрепен само от Росица Матева, която е била председател на Обществения съвет.

"Тези хора нямат никаква представа от това как работи СИК. Препоръчвам на ЦИК да гледа поне видеозаписите", настоя той.

По негови думи връщането на хартиената бюлетина не е върнало дори един глас в повече на тези избори.

Той отбеляза, че благодарение на видеонаблюдението сме станали свидетели на комични ситуации.

Манов обясни, че от Обществения съвет към ЦИК са разработили контролна страница, в която всяка комисия може да въведе числата от своя протокол и да види дали контролите ще излязат, или ще светнат в червено.

"ЦИК разработи своя. Тя обаче се появи изключително късно на страницата им и не фигурира в методическите указания. Комисиите не бяха посъветвани да проверят числата си там", посочи той.

По негови думи има медийна информация за изпратени указания до РИК да приема протоколи с несработили контроли.

",Т.е. с контроли, които светват в червено, защото елементарните сумирания не са верни. Това е, за да няма усещането, че се готви огромен провал поради забавяне и да се създаде впечатлението, че всичко се случва така, както трябва", подчерта Манов.

Той допълни, че ЦИК трябва да обясни дали това е направено съзнателно, или е грешно интерпретирано от РИК. Имало обаче 300 протокола, в които елементарната контрола не е спазена.

Като една от най-негативните последици на случващото се Манов определи подронването на изборния процес и нежеланието да се гласува. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK